Waan van dag in Edese politiek

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Bij die brieven van raadsleden worden landelijke circulaires bijna overgeschreven. En met een sausje omgegoten om burgemeester en wethouders ergens toe aan te sporen. ,,Het is allemaal een stuk profileren, aandacht vragen voor een onderwerp. Dat is op zichzelf heel goed. Het is ook de functie van een raadslid om te signaleren en te attenderen. Wat mij opvalt, is hoe weinig er met die vragen wordt gedaan door de indieners. De vragen worden gesteld. Er komt op een gegeven moment een antwoord. En wordt er ook op gecontroleerd. Zet je het ook door of zijn het gewoon flodders voor de bühne."

EDE - Ook in Ede merk je dat het jaar 2009 de aanloop is naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. De waan van de dag leeft steeds meer in de Edese politiek. Bert Komdeur, fractievoorzitter van het CDA, de grootste partij in Ede, ziet meer en meer een profileringdrang om zich heen. ,,Wekelijks krijgen we brieven, niet van burgers maar raadsleden. Bijvoorbeeld een brief met vragen hoe we de kredietcrisis kunnen oplossen."

door Jan de Boer

Komdeur ziet best wel onderwerpen, die goed bedoeld zijn. ,,Ook zaken waarbij je denkt, dat had ook wel anders gekund. Ik zal de eerste zijn om te zeggen, dat ik er ook aan meedoe." Het middel van vragen vindt de CDA 'er een goede manier. ,,Maar doseer het. Een voorbeeld? Je komt op een nieuwjaarsreceptie en dan wordt er geroepen 'er komen winkels in het Ede-Oost terrein'. Terecht dat je je daarover zorgen maakt. Maar dan kun je ook direct antwoorden dat we als raad hebben afgesproken, dat daar geen winkels komen."

Controlerende rol

Moet je hierover nu vragen gaan stellen. ,,Is dit weer iets van de waan van de dag," vraagt Bert Komdeur zich af. ,,Anderzijds heb je natuurlijk wel een controlerende rol als gemeenteraadslid. Als je iets in de vakbladen leest, mag je daar best een vraag over stellen. Je merkt dat we ons opmaken voor de verkiezingen. De een begint een weblog en de ander maakt er een item van dat internet op zwart stond."

Als je het over de kloof tussen de kiezer en de bestuurder hebt, heb je het volgens Komdeur over de communicatie. ,,Het is mijn stokpaardje om de burgers eerder bij zaken te betrekken. Dat vind ik nog altijd een grote uitdaging. Bij de grote projecten hebben we dat best wel gedaan. Bijvoorbeeld bij de varianten op de A 12. Heel veel burgergroepen waren daarbij betrokken. De gemeente heeft dat proces best in goede banen geleid."

Bij de kleine plannetjes ontbreekt het nog wel eens aan een tijdige communicatie en participatie, stelt Komdeur. ,,Ook daar hebben de burgers wat te zeggen. En willen zij geconsulteerd worden. Als je dat bijvoorbeeld doet bij een korpsgebouw aan de Van Heutslaan weet je van tevoren dat de omwonenden nee zeggen. Maar nu confronteer je hen met een plan wat al lang geleden was voorbereid. En waarvan gezegd wordt 'dat is het dan, zo moet het worden."

Niemand kan daar nog zijn of haar zegje doen. ,,Dat is niet mijn manier om de burger te betrekken bij politiek en bestuur. De woningbouw aan de Ernst Cazimierlaan is een voorbeeld hoe het wel kan. Daarvoor is draagvlak vanuit de buurt gekomen. Ook een voorbeeld is de reconstructie van de Selterskampweg in Bennekom. Er kwam veel oppositie vanuit de buurt. Daar heeft de gemeente goed naar geluisterd. Mijn stelling is dat de kwaliteit ook in de buurten en onder de burgers zit. Maak daar dan gebruik van."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie