Blauw Geel dé revelatie halverwege

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Bennekom is nog altijd het paradepaardje van het Edese voetbal. Want de financiële perikelen voorafgaande aan de competitie, hebben geen invloed gehad op de sportieve prestaties. Dat is een compliment waard voor de begeleiding en de spelers, wiens contracten toch naar beneden werden aangepast. Vooral op het eigen, nieuwe, kunstgras werden de punten met verzorgd voetbal gepakt. Wordt die lijn doorgezet, dan ligt een prima middenmoot positie in het vooruitzicht. Een hogere klassering is momenteel niet reëel.

Voetbalminnend Ede vertoont negatieve balans EDE - Voor de voetballers staat in het weekeinde van 14 en 15 februari voor het eerst in 2009 een compleet programma op de rol. Een week eerder komen ijs en weder dienende al acht van de twaalf Edese clubs in actie. Een mooi moment een analyse los te laten op de eerste seizoenshelft en vooruit te kijken naar het vervolg. De balans is dat het in sportief opzicht niet goed gaat met voetbalminnend Ede.

door Wim van Kessel

Eigenlijk is het de komende periode spannender buiten het veld. Is het nieuwe bestuur van de Stichting Topsport Eikelhof in staat met de beschikbare middelen het grootste gedeelte van de selectie voor Bennekom te behouden? Als dat lukt, dan is het aan trainer Bram Braam wel toevertrouwd het team met een aantal talentvolle spelers, op een hoger plan te brengen.

DTS’35

Een kampioenschap in de tweede klasse met een gigantische voorsprong op de rest, de komst van een tweetal spelers met hoofdklasse ervaring en een nipte bekernederlaag tegen Lienden in het begin van het seizoen, zorgden voor een behoorlijk groot optimisme bij DTS’35. Een plaats in het linkerrijtje van de eerste klasse was eigenlijk minimaal de doelstelling. De realiteit is dat na dertien duels een tiende plaats wordt ingenomen. De laatste vijf wedstrijden werden verloren.

Een tegenvaller dus. Een situatie waar de DTS’ers zelf ook aan moesten wennen. Na drie jaar zo goed als alles te hebben gewonnen, kon men moeilijk omgaan met tegenslag. Niet alleen op het veld, ook de reacties van personen buiten de club, die het blijkbaar niet zo op DTS hebben. Daar kwam ook nog het tussentijds opstappen van Jan Janssen tussendoor. Hoe je het ook wendt of keert, een aderlating.

Voor DTS kwam de winterstop precies op tijd. Een mooie periode om weer fris tussen de oren te worden. Als dat het geval is, moet het geen probleem zijn toch te klimmen naar de middenmoot. Want aan de kwaliteit van de selectie van DTS ligt het niet. Die is meer dan voldoende om volgend seizoen op het nieuwe kunstgras op eerste klasse niveau te spelen.

Tweede klasse

Blauw Geel’55 is tot dusverre dit voetbaljaar de revelatie van het Edese voetbal. Waar na het vertrek van steunpilaren als Berry van den Brandhof en Patrick Robben, een positie in de onderste regionen werd voorspeld. Maar nu iets meer over de helft van de competitie, hoort de equipe van Martin Lamers bij de top vier. De eerste periodetitel ging na een hectische wedstrijd bij Advendo net aan de Edese neus voorbij.

Met de vele jonge spelers kunnen de Edenaren zonder druk de competitie hervatten. Misschien zit er toch nog een prijsje in. Maar de tweede klasse is voorlopig een mooi niveau waarop de talenten zich verder kunnen ontwikkelen.

Als de tussenbalans na elf ontmoetingen was gemaakt, had men bij Advendo’57 ook onbezorgd kunnen beginnen aan de tweede seizoenshelft. Maar nederlagen tegen laagvliegers OWIOS en DSV’61 zorgden er voor dat de afstand met de onderste regionen nog niet groot genoeg is. Feit is wel dat Advendo beter voetbal heeft laten zien, dan de laatste paar jaar. Als men in Ederveen er voor zorgt dat men elke wedstrijd optimaal fit aan een wedstrijd begint, dan hoeft het dit jaar niet op de laatste wedstrijddag aan te komen om zich veilig te spelen.

Door het vertrek van bijna een compleet elftal, was vooraf al duidelijk dat Lunteren geen hoofdrol zou gaan spelen in de tweede klasse. Maar dat men stijf onderaan zou staan met slechts één overwinning, had ook niemand verwacht. Hoewel de situatie uiterst zorgelijk is, is het positief dat de club rustig blijft en het contract van trainer Dick Eijlander verlengd is. Lunteren houdt het beleid vast door te gaan met eigen spelers. Dat zal volgend seizoen zo goed als zeker in de derde klasse zijn. Misschien dat zaterdag tegen Zeewolde de laatste strohalm wordt gepakt. Dat is namelijk ook de enige ploeg waartegen de punten werden gepakt.

Zorgelijk

Meer dan zorgelijk is ook de positie van SDS’55. Nog maar een paar jaar geleden zag de toekomst van het eerste elftal er rooskleurig uit. Een gemiddeld zeer jong team, dat leuk meedeed in het derde klasse. De tweede klasse was op termijn zeker geen ondenkbare optie. Maar anno 2009 staat men met een vrijwel ongewijzigd team met een half been in de vierde klasse. Het afgelopen seizoen wist men nog net het vege lijf te redden. Maar de prestaties dit voetbaljaar zijn ver onder niveau. Er is geen chemie met trainer Henri ten Klooster. Maar de spelers moeten het zichzelf ook aantrekken. Waarom kan juist wel tegen Otterlo worden gewonnen? Om toch een sprankje hoop te houden, moet zaterdag het inhaalduel bij Redichem winst opleveren. Gebeurt dat niet, dat wordt het een kansloze missie.

Wisselvallig. Zo mag het optreden van Otterlo tot dusverre worden genoemd. Misschien is de wedstrijd tegen ESA, waarin een 5-0 voorsprong nog werd weggegeven, typerend. Omdat dit seizoen in de derde klasse de nummer tien promotie/ degradatiewedstrijden moet gaan spelen, blijft het zaak de nodige punten te blijven pakken. Een voordeel voor trainer Arthur van Veldhuizen is dat na de terugkeer van Geert Jan Ritsema en Ivo Bakker, alsmede de overgang van de talenten Robin Koning en Matthijs Verschuur, de selectie breder is. Breed genoeg voor een stevige middenmootpositie.

Vierde klasse

Over de prestaties van de vierdeklassers hoeft ook niet naar huis te worden geschreven. Het jubilerende Harskamp kan haar ambities nog niet waarmaken. Vooral op eigen veld heeft de ploeg van Dick Mulder het een aantal keer laten afweten. Toch lieten de Harskampers bijvoorbeeld in haar laatste ontmoeting tegen Terschuurse Boys zien een team te hebben dat kan meedoen om een periodetitel. Een mooie uitdaging voor 2009.

Ede/Victoria toonde aan dat ook in sportief opzicht een fusie noodzakelijk is. Door het ontbreken van jeugd, kan alleen het tweede elftal aangesproken worden om de bij bosjes vertrekkende spelers op te vangen. Met slechts vijf punten is er in sportief opzicht weinig meer te halen. Aan trainer Joost Maasland de taak te zorgen dat de spelvreugde weer terugkomt, zodat er niet nog meer spelers vertrekken.

Zondag

De eerste wedstrijd tegen RKSV Driel, waarin behalve een nederlaag ook vier rode kaarten werden opgelopen, heeft Fortissimo lang achtervolgd. Het plan het verloren terrein direct goed te maken, kon al snel de kast weer in. Voorlopig eerst maar eens zorgen dat men zich veilig speelt in de vierde klasse. Dat zal ook zorgen dat het binnen de club weer wat rustiger wordt.

Zowel binnen als buiten het veld ging het er vaak chaotisch aan toe bij FC Jeugd. Buiten het veld heeft men sinds een paar weken een nieuw bestuur. Nu nog de zaken op het veld voor elkaar. Voor het huidige seizoen komt dat waarschijnlijk te laat. Er moet wel een heel groot wonder gebeuren, wil FC Jeugd niet degraderen. Maar duidelijk is dat de club van de Sportlaan een trainer nodig heeft, die van elf BV’tjes één bedrijf maakt. Want voetballen kunnen ze wel.

Na het op het nippertje missen van promotie, werd dit seizoen veel verwacht van Edesche Boys. Hoewel de ploeg van Etiënne Jansen in de bovenste regionen meedraait, vallen de prestaties toch tegen. Gezien het spelersmateriaal is men rijp voor de vierde klasse. Misschien dat Michel van den Brink, die ook weer op het veld gaat spelen, voor de juiste stimulans kan zorgen. Want als de Boys niet promoveren, mag van een verloren seizoen worden gesproken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie