Hersteld Hervormde Gemeente kiest voor nieuwbouw aan Westzoom

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - De Hersteld Hervormde Gemeente (HVG) in Lunteren wil een nieuw kerkgebouw realiseren op de hoek van de Westzoom en de Klomperweg. Maar liefst 92 procent van alle kerkleden koos hiervoor in 2008. De huidige Bethelkerk aan de Schaepmanstraat is reeds verkocht aan een kerkelijk gemeentelid. ,,Ik verwacht dat deze persoon daar woningen wil bouwen, maar dat is ons pakkie an niet meer'', licht Jan Heij toe, voorzitter van de bouwcommissie en de kerkvoorgdij.

Vorige week was er een gemeenteavond, waar een tipje van de sluier werd opgelicht. Wel is het zo dat de bouwvergunning nog aangevraagd moet worden en alle procedures bij de gemeente Ede nog doorlopen moeten worden. ,,We hebben al meerdere gesprekken met de gemeente gevoerd en zij zijn positief over het plan. Ze hebben in principe toegezegd om mee te werken'', aldus Heij.

De HVG in Lunteren is in 2004 ontstaan, nadat de Protestantse Kerk Nederland (PKN) werd opgericht. De kerk heeft vanaf dat moment ongeveer 2100 doop- en belijdende leden. Er was sprake van een lichte groei.

Aan het gebouw aan de Schaepmanstraat zou veel gerenoveerd moeten worden. Bovendien kampt de kerk met ruimtegebrek als het gaat om het parkeren van auto's. ,,En het gebouw is te klein. We hebben vier diensten per zondag met zo'n 550 a 600 bezoekers per keer.''

Een architect die zich gaat buigen over de nieuwbouw aan de Westzoom is reeds gekozen. Dat is de firma Born uit Middelharnis. Het zal gaan om een kerkgebouw met een zaal met 1200 zitplaatsen en mogelijkheid tot uitbreiding tot 1400. Bovendien komen er 8 a 10 zalen voor activiteiten voor de jeugd, ouderen en catechese, naast twee keukens, sanitaire voorzieningen en een rouwgelegenheid. Inclusief parkeerterrein gaat het om een stuk grond van 1,35 hectare, waar misschien ook een pastorie op wordt gebouwd.

Heij: ,,De bouwstijl wordt uniek, maar we mikken wel op een klassieke uitstraling met een kerktoren. Ja, het is wel de bedoeling dat hier kerkklokken in komen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie