Rembrandt Bruil (links) was op bord 1 geposteerd. En daar kreeg Frank Schleipfenbauer schaakles.
Rembrandt Bruil (links) was op bord 1 geposteerd. En daar kreeg Frank Schleipfenbauer schaakles. Martin Markering

BSV Bennekom sleept gelijkspel uit het vuur bij ASV 2

9 april 2018 om 14:43 Sport/sport

BENNEKOM Opnieuw waren de reserves van de Arnhemse Schaakvereniging (ASV) voor de hoofdmacht van BSV Bennekom kennelijk een ´Angstgegner´. De Veluwenaren kwamen zaterdag in Arnhem onnodig met liefst 4-1 achter.  Omdat de top van BSV Bennekom genadeloos toesloeg, werd het nog 4-4.

Teamcaptain Rini Kreeft had ervoor gezorgd dat de Bennekomse manschappen ruim op tijd bij de zonovergoten speellocatie in Arnhem waren aangekomen. Daar stond de zo langzamerhand klassieke KNSB-derby tegen ASV 2 op het programma. BSV Bennekom had nog een theoretische kans op het kampioenschap en ASV degradatiezorgen. Dus stond het al tevoren vast dat er strijd geleverd zou worden. Dat het ook zo geschiedde, bleek uit het feit dat er geen enkel remise te noteren viel. En dit was niet alleen te danken aan de 'oekaze' die de teamcaptain aan zijn assistent Ed de Beule had meegegeven: ‘draws are not an option!’ Er moest gewonnen worden.

BUITENSTAANDER Na zo’n anderhalf uur spelen zag het er best aardig uit voor de Bennekomse hoofdmacht. Rembrandt Bruil speelde de opening op bord 1 als vanzelf. Hij had een stelling met tegengestelde rokade met druk op de vijandelijke koning, terwijl zijn eigen koning weinig te duchten had. Ed de Beule speelde een heel ingewikkelde partij tegen Richard van Wel. Het leek er aardig uit te zien, maar er was voor de buitenstaander eigenlijk niet veel zinnigs over te zeggen.

Hotze Tette Hofstra kwam met overwicht uit de opening, speelde het misschien iets te nonchalant, maar bleef goed staan. Martijn Bakker kreeg een gambiet in het Hollands tegen en had dit nuchter aangepakt. Dat leverde een stuk op, maar er was wel veel dreiging over open lijnen tegen zijn koning. John Riksen speelde een solide aangenomen damegambiet. Op een gegeven moment kon hij het zich zelfs veroorloven om een tweede pion te geven. Geïsoleerd als deze pionnen waren, met z’n tweeën op de c-lijn, had zijn tegenstander er niet veel aan. Terwijl Riksen erg veel activiteit tegen de zwarte koning had.

GEVAARLIJK Benno van der Veen had mooie druk over de b-lijn gekregen. Het was nog onduidelijk of hij kon doordrukken, maar het zag er veelbelovend uit. Martijn Pauw trof in Mick van Randwijk een jeugdige tegenstander en die zijn altijd gevaarlijk, Pauw bouwde een mooie drukstelling op en dat na een lange reis van een zet of vier met zijn paard. Echter hield zijn tegenstander wel keurig zijn stelling bij elkaar. Toch zag het er goed uit voor Pauw.

Martin Markering kreeg de Tarrasch-variant in het Frans tegen zich. Tegenstander  Jan Knuiman speelde de minst favoriete variant van Markering, maar de partij leek zich volgens typisch Franse patronen te ontwikkelen. Wit had dreiging tegen koning en de stukken van zwart stonden wat moeilijk. Hij kon daarentegen op wat langere termijn bogen op positionele voordeeltjes.

VIERDE UUR Aan het begin van het vierde uur begon zich ineens enige duidelijkheid op de borden af te tekenen en helaas niet ten gunste van de Bennekommers. Martijn Bakker had +3 kunnen staan met de juiste zet. In plaats daarvan deed hij een opportunistische zet, die met een prachtig torenoffer afgestraft werd. Het was gelijk uit. Knap van de Arnhemmer, slecht van Bakker. Niet veel later waren Martijn Pauw, Benno van Veen en John Riksen aan de beurt.

Pauw probeerde waarschijnlijk iets te lang ijzer met handen te breken en moest dat bekopen met een toren, die dood en verderf zaaide via de a-lijn. Van der Veen had zijn torens aanvallend opgesteld tegen a- en b-pion van zijn tegenstander. Toen die alles kon verdedigen, bleef Van der Veen met een slechte loper en slecht geplaatste torens zitten. Zijn tegenstander wist daar wel raad mee. Riksen stond prachtig, speelde zijn partij voorbeeldig. Echter  totdat hij, in een moment van onachtzaamheid, een verkeerde ruil aanging, In één keer was zijn stelling geruïneerd.

VERTROUWD Ondertussen had Hotze Tette Hofstra in zijn vertrouwde stijl door een, naar eigen zeggen niet helemaal correct offer, zijn tegenstander op de knieën weten te krijgen. Toch, zo sta je wel met 4-1 achter. Gelukkig stond het op de rest van de borden zo langzamerhand redelijk goed, dus een gelijk spel zat er nog steeds in.

Ed de Beule bleek zijn partij net iets minder ingewikkeld te vinden als zijn tegenstander en boekte zo een mooie overwinning. Markering had mooi gezien dat de aanval van zijn tegenstander wel gevaarlijk was, maar niet dodelijk. Door aan te vallen ontstonden er zwaktes in de stelling van wit en Markering maakte hier gedecideerd gebruik van. Rembrandt Bruil, dus op bord 1 geposteerd, had zijn tegenstander helemaal weggespeeld en daarmee het puntje voor BSV Bennekom veiliggesteld. Grootmeesterlijk, vond assistent-captain De Beule

Terugkijkend had er zeker meer ingezeten. Op de overwinningen viel niet veel af te dingen, terwijl in alle verloren partijen de Bennekommers wel ergens beter tot gewonnen hebben gestaan. Echter, als je met 4-1 achter hebt gestaan, moet je met 4-4 ook weer tevreden zijn.

Uitslagen 8e ronde:

Zevenaar-Sneek 3.5-4.5

Groninger Combinatie 3 - Philidor 1847 2 5.5-2.5

ASV 2-BSV Bennekom 4-4

Hoogeveen - Het Kasteel 3.5-4.5

Emanuel Lasker - SISSA 3 6-2

Stand 3e Klasse A:

Emanuel Lasker 1 (Sint-Jacobiparochie) 2025, 14, 40½

Sneek 1 1991, 14, 38½

Het Kasteel 1 1978, 12, 39

Bennekom 1 2023, 11, 35½

SISSA 3 (Groningen) 1901, 7, 28

Zevenaar 1 1947, 6, 31

ASV 2 (Arnhem) 2008, 5, 28

Hoogeveen 1 1930, 5, 25

Groninger Combinatie 3 1912, 4, 30

Philidor 1847 2 (Leeuwarden) 1922, 2, 24½

Bron: BSV Bennekom

Rechts het team van BSV Bennekom in afwachting van de start.
Ed de Beule scoorde op bord 2 een belangrijk punt.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie