Cirkelaar Jan Pijkeren wint sterk bezet jeugdschaaktoernooi

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Cirkelspeler Jan Pijkeren uit Ede heeft het door de schaakvereniging De Cirkel uitstekend georganiseerde 'Tinnen Soldaat' jeugdschaaktoernooi gewonnen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Pijkeren scoorde evenals Jan van Dorp (sv De Toren) 4,5 punt uit vijf partijen. Een barrage was nodig om de winnaar te kronen.

Jan Pijkeren: ,, In de poulefase eindigde de partij in 'pat'. Ik vergat in grote tijdnood mijn paard te verzetten.'' De barrage partij werd er ook één om nooit te vergeten. ,,Een snelschaakpartij is soms net een loterij. Het ging lang gelijk op. We verbruikten beiden ongeveer evenveel bedenktijd. Met allebei nog ongeveer 55 seconden op de klok, kreeg ik de mogelijkheid met mijn paard - via een aftrekaanval op zijn koning - zijn stelling binnen te komen. Hij ( Jan van Dorp) zag echter alleen dat mijn paard zijn koning aanviel. Maar ook mijn loper pende de koning met schaak. Hij zette mij 'schaak' in plaats van eerst zijn eigen koning te bevrijden. Helaas een onreglementaire zet. Dat betekent in het snelschaken dat ik de winst kon claimen. Een wat jammerlijk einde van een spanende barrage. Maar ik ben bijzonder blij met deze zege.''

Jan Pijkeren won daarmee het zesde IJSCO toernooi, waarvan er in totaal twaalf binnen de Oostelijke Schaakbond worden afgewerkt. Het besloot een prachtige schaakdag in Edes onvolprezen denksportcentrum de Open Hof. De critici die te vaak vinden dat schaken geen 'sport' is, kwamen bedrogen uit. Bijna honderd jongelui kruisten de degens. Het betekende dat het jeugdschaaktoernooi als een ware zegetocht voor de schaaksport de boeken in kan.

Het jeugdbestuur van De Cirkel heeft de datum van het volgende toernooi (6 februari 2010) alweer vastgelegd.

Op de foto links Jan Pijkeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie