Toekomst jubilerend Museum Verbindingsdienst zeer onzeker

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Museum Verbindingsdienst in Ede viert woensdag 18 februari het 40-jarig bestaan. Het bestuur heeft, ondanks de onzekere toekomst, toch besloten aandacht aan dit jubileum te schenken. Op 1 juni 2009 sluit het Museum Verbindingsdienst in elk geval haar deuren in Ede, terwijl het voortbestaan, een verhuizing naar een andere locatie, dus nog niet zeker is.

,,We zijn er, ondanks alle inspanningen, in de afgelopen vijf jaar niet in geslaagd enige duidelijkheid te verkrijgen over het wel of niet kunnen voortbestaan van haar historische verzameling'', schrijft een bestuurslid.

Op 30 juni 2003 deelde de plaatsvervangend Bevelhebber der Landstrijdkrachten de bewoners van de kazernes in Ede-Oost mee dat deze worden gesloten. Zij moeten daarom, met hun materiaal, naar een andere locatie verhuizen. Die verhuizing geldt dus ook voor het Museum Verbindingsdienst. In november werd bekend dat Defensie de kazernes per 1 januari 2011 zal hebben verlaten; de gemeente Ede is dan de nieuwe eigenaar. Voor de meeste bewoners van de kazernes is het helder waar ze voor de sluitingsdatum naar toe verhuizen. Die duidelijkheid ontbreekt echter volledig bij het bestuur van de Stichting Museum Verbindingsdienst.

,,Het is een museale collectie die zeer compleet is en waarbij het gaat om militair erfgoed met meerdere objecten die uniek zijn in de wereld. Wel gaat het bestuur er nog altijd vanuit dat de collectie, eventueel in afgeslankte vorm, kan voortbestaan en ze niet, in het allerergste geval, tot een totale ontmanteling moet overgaan.''

Expositie

De laatste wisselexpositie wordt nu ingericht, met aandacht voor diverse aspecten uit die veertigjarige periode. De opening van deze expositie vindt plaats op de dag, 18 februari 2009, dat het regiment Verbindingstroepen haar 135-jarig bestaan viert. De expositie is een onderdeel van deze viering.

Om 11.00 uur heet de voorzitter van de Stichting Museum verbindingsdienst, de kolonel b.d. Ad den Boer de aanwezigen welkom en wordt een gedeelte van het museum omgedoopt in de ‘lkol W. Jungzaal’. Aansluitend opent de Wapenoudste, brigadegeneraal Theo Ent de expositie ’40 jaar Museum Verbindingsdienst’. Het Museum Verbindingsdienst is gevestigd in de gebouwen 31 en 32 op de Elias Beeckmankazerne, gevestigd aan de Nieuwe Kazernelaan 10.

Op 14 februari 1969 opende de Inspecteur van de Verbindingsdienst, genmaj T. de Ruig, het 'Museum van de Verbindingsdienst'. De toenmalige kleine verzameling radio- en telefoonapparatuur, voorschriften en rekwisieten was ondergebracht in een ruimte boven de wacht op de Elias Beeckmankazerne. Na diverse verhuizingen werd op 3 juni 1982 het museum heropend.

In 1995 kreeg het bestuur de beschikking over het hele gebouw 32. Gebouw 31 volgde in 1998. Het aantal vierkante meters vloeroppervlak voor het exposeren van de collectie groeide door die uitbreidingen van enkele tientallen tot bijna 1200 vierkante meter nu. Door de inzet van de vrijwilligers lukte het beide gebouwen museaal verantwoord in te richten. De geschiedenis van de verbindingstroepen en hun verbindingsmiddelen komen daardoor volledig tot hun recht. Na een voorlopige registratie in 2005 verkreeg in november 2006 het museum de definitieve erkenning als 'geregistreerd museum'.

Geïnteresseerden kunnen het museum in Ede de komende maanden nog bezoeken op de reguliere openingstijden en wel op woensdag- en donderdag van 13.30 tot 16.30 uur, met uitzondering van woensdagmiddag 18 februari want dan is het museum gesloten in verband met de verjaardag van de Verbindingsdienst. Ook doet het Museum Verbindingsdienst weer mee aan het nationale museumweekend op 4 en 5 april. Meer informatie is te vinden op www.museumverbindingsdienst.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie