Edes Orkest brengt Valentijnsconcert

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Edes Orkest geeft zaterdag 14 februari in de Taborkerk een Valentijnsconcert. Dit concert staat geheel in het teken van 'De Liefde'. Celliste Mariëtte Gort neemt een solopartij voor haar rekening.

Het concert begint met de ouverture 'De Kus' van Bedrich Smetana. De volksopera, zoals de Tsjechische componist het werk beschreef, behandelt een verhaal over een jonge vrouw die haar aanstaande echtgenoot weigert te kussen voor ze getrouwd zijn. Na het openingswerk staat 'Casanova' geprogrammeerd, met Gort als soliste. In dit stuk wordt een muzikaal portret geschetst van Giacomo Casanova, die leefde van 1725 tot 1798. Zijn illustere persoonlijkheid, uitgebeeld door de solo-cello, krijgt gestalte in acht muzikale tableaus.

Na de pauze wordt 'Romeo en Julia' van Prokovjev gespeeld, het ultieme liefdesverhaal. Bij het originele stuk zijn de componist en de choreograaf uitgegaan van Shakespeares gelijknamige treurspel, wat zich afspeelt in het Italiaanse Verona in de zestiende eeuw. Het Edes Orkest brengt de bewerking van Johan de Meij ten gehore. Dit is niet een regelrechte bewerking van de orkestsuite zoals Prokofiev die schreef. Hij is uitgegaan van die delen van het ballet die zich goed voor bewerking lenen.

Het Edes Orkest is een symfonisch blaasorkest, met de bezetting van een harmonieorkest. Dit betekent dat het orkest bestaat uit hout- en koperblaasinstrumenten, aangevuld met slagwerk. Het repertoire bestaat voornamelijk uit arrangementen van klassieke werken voor symfonieorkest uit verschillende stijlperiodes. Voor de concerten wordt vanuit een thema een samenhangend en evenwichtig programma samengesteld en wordt een professionele solist uitgenodigd. Het Edes Orkest wil zowel publiek als leden laten kennismaken met gangbare en minder gangbare klassieke muziek en lichte muziek. Het orkest werkt twee keer per jaar toe naar een concert, met elke keer een ander thema en een andere solist.

Het concert vangt om 20.15 uur aan en de Taborkerk is gelegen aan de Prinsesselaan in Ede. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te reserveren via hetedesorkest@hotmail.com of verkrijgbaar aan de deur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie