Opluchting bij caravanbezitters De Zanding

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - ,,Het donkere wolkendek boven een van de mooiste vakantieparken van Nederland, De Zanding heeft plaatsgemaakt voor stralende zonneschijn. De bouw van 400 tot 450 vakantie bungalows is van de baan.'' Dat schrijven J. Peters en C. Baars, twee bezitters van een caravan die op de camping in Otterlo staan. Ook eigenaar Bart-Jan Witschge is optimistisch: ,,Ook over vijftig jaar zal De Zanding een toonaangevend vakantiepark zijn, in welke vorm dan ook.''

De ruim 300 caravanbezitters komen volgens hen gelukkig niet op straat te staan en zien de toekomst weer met vertrouwen te gemoed. Het bedrijf Euroinvestors (van De Roompot) neemt de camping in Otterlo namelijk niet over, zo werd onlangs bekend. Het niet permanent mogen bewonen van de nieuw te bouwen vakantiewoningen en de huidige kredietcrisis hebben daarbij volgens de heren Peters en Baars meegespeeld.

,,Daarnaast zaten De Zanding en het bedrijf Euroinvestors, ook nog met het probleem waar de ruim 300 vaste caravans en hun bewoners moesten blijven, met al hun gevoelens en hun rechten. Ook voor de middenstand en de bewoners van Otterlo die direct of wel indirect van deze toerisme al jaren profiteerden, is dit ook de beste uitkomst. Dit gezien het feit dat de bungalowbezoekers overwegend voor korte vakanties (weekeinde of midweken) komen, met volgeladen auto’s. Ze komen het bungalowpark niet af, want daar zijn die parken ook op ingericht en verlaten Otterlo zonder een euro in de dorpskern van Otterlo te besteden. De bewoners liepen wel het risico dat op maandag- en vrijdagmiddag rond 15.00 uur de Arnhemseweg door filevorming richting het geplande bungalowpark volledig was gestremd'', aldus Peters en Baars.

De huidige caravansbezitters van De Zanding verwachten in alle opzichten positieve ontwikkelingen: ,,We nodigen de leiding van De Zanding daarom ook uit om met een aantal afgevaardigden van de vaste gasten, geregeld om de tafel te gaan zitten, om zo te zoeken naar nieuwe inpulsen. Om zo te zorgen dat de camping weer een mooie, bekende en geliefde camping van Nederland wordt.''

Goede balans

Witschge voegt toe: ,,Ik blijf me inzetten voor een bedrijf dat klaar is voor de komende decennia en daarbij ontkomen we uiteraard niet aan de veranderingen in de markt. De consument is veeleisend, verwacht steeds meer luxe en comfort. De vraag naar verhuuraccommodaties voor een korte vakantie met gezin, vereniging of voor een reünie neemt verder toe. De kampeermarkt is krimpend en staat, mede door de verruiming van de mogelijkheden bij kampeerboerderijen, steeds verder onder druk. De kunst is om een goede balans te vinden.'' De eigenaar hoopt dat hij nog wel een overdekt zwembad plus dito sportaccommodatie kan realiseren, weliswaar met een lagere capaciteit.

De Zanding is in de jaren zestig als camping ontstaan, terwijl het terrein inmiddels ongeveer 32 hectare groot is. De vader van Bart-Jan begon met het park in 1979, waarna het midden jaren tachtig een familiebedrijf werd. Sinds 2004 is hij alleen de eigenaar, nadat zijn broer Pieter naar Italië was vertrokken. Op het park werken nu tien vaste medewerkers en ongeveer zestig seizoen- en oproepkrachten. Bart-Jan Witschge runt samen met zijn broer Marco ook een ander bedrijf: Xandrion Inkoopnetwerken, een soort digitale inkoop- en marketingcoöperatie voor ruim 800 Nederlandse en Duitse bedrijven, gevestigd aan de Amsterdamseweg in Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie