Weer ophef grondstort Mobagat

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Directeur Gert-Jan de Vogel vindt onrust overtrokken en Wilke Dekker, wethouder in de gemeente Ede, verwijst naar keuring door het waterschap.

LUNTEREN - Omwonenden en politici trekken opnieuw aan de bel over het Mobagat. De waterplas langs de A30 wordt volgens hen gebruikt als vuilstortplaats. Grondbank GMG heeft het recht hier licht verontreinigde grond te storten, ,,maar inmiddels verdwijnen er ook fietsen, balken, matrassen en bankstellen in het water.’’

door Wouter van Dijk

Leden van de Gelderse statenfractie Groep Solidara constateerden vrijdagmiddag dat niet alleen baggerslib, maar ook een oude fiets het water in ging. ,,Daarnaast zagen we in het water balken drijven van gecreosoteerd hout (materiaal dat schadelijke stoffen bevat)”, stelt fractievoorzitter Toine van Bergen.

Landschapsarchitect Thomas Jansen bevestigt dit. ,,Ik was ook aanwezig en het was duidelijk dat er van alles werd gestort wat hier niet hoort. Bij eerdere steekproeven heb ik begin januari zelfs bankstellen, betonijzer en speciekuipen het water in zien gaan.”

Grondmonsters

Omwonende Teus Toonen: ,,Ik heb onlangs een matras in het water aangetroffen en er zijn duidelijke sporen van gemalen huisvuil. Het begint hier inmiddels op een vuilstort te lijken.” Omwonenden protesteerden eerder al tegen de grond- en slibstort in het Mobagat en hebben ook eigen grondmonsters genomen.

De statenfractie van Groep Solidara slaat nu alarm. ,,Volgens de regels moet een toezichthouder controleren wat er precies het water in gaat”, zegt Van Bergen. ,,We hebben vrijdagmiddag gezien dat die controle niets voorstelt. Naar ons idee is de controleur geen gekwalificeerde werknemer. Hij probeert alleen met een hark de grootste dingen aan de kant te leggen.” De partij gaat daarom de stort snel aan de orde stellen tijdens een provinciale commissievergadering.

Grondbank GMG reageert geschrokken. ,,Fietsen en balken horen inderdaad beslist niet in het water thuis”, zegt directeur Gert-Jan de Vogel. ,,Normaal gesproken worden dit soort producten van tevoren via een rooster uit de baggerslib gefilterd. Kennelijk is dat vrijdagmiddag niet goed gebeurd. De leverancier van de baggerslib is hierop aangesproken en de toezichthouder heeft voorkomen dat deze spullen het water in gingen.”

Over de stort van andere producten, zoals bankstellen en stoelen, zegt De Vogel: ,,Uitgesloten! We weten van tevoren waar de baggerslib vandaan komt en wat er eventueel in zou kunnen zitten. Dat kunnen wel eens bakstenen zijn, maar grofvuil is onmogelijk.’’ Grondbank GMG heeft toestemming gekregen om komende jaren 400.000 kuub bouwgrond en baggerspecie te storten in het Mobagat.

Maximum

Volgens Grondbank-directeur Gert-Jan de Vogel is de onrust over de stort niet terecht. ,,Wij houden ons strikt aan de regels zoals omschreven in het Besluit Bodemkwaliteit. Per individuele stof is wettelijk een maximum toegestaan gehalte vastgesteld, daar willen we per stof ruim onder zitten. Elke lading grond wordt daarom zorgvuldig getest op de aanwezigheid van stoffen als olie, lood, pak en cadmium en daarnaast wordt zorgvuldig gekeken naar de verhouding tussen fosfaat en ijzer.’’

Over de extra controle bij de waterplas zegt De Vogel: ,,Er is altijd een gekwalificeerde controleur aanwezig die toeziet op wat aangeleverd wordt. Mocht het, zoals afgelopen vrijdag, verkeerd dreigen te gaan, dan grijpt de controleur in.”

Landschapsarchitect Thomas Jansen: ,,Feitelijk doet Grondbank GMG niets verkeerd, zolang ze volgens de regels van het nu geldende Besluit Bodemkwaliteit werkt. Het probleem is echter dat de regels voor stort in waterplassen vorig jaar door de landelijke overheid versoepeld zijn, waardoor het voor een bedrijf als GMG mogelijk is om tussen de mazen van de wet door te opereren. Dit is hiervan het gevolg.’’

Toine van Bergen van Solidara: ,,We gaan binnen provinciale staten bespreken of dit eigenlijk wel kan volgens de natuurbeschermingswet en het beleid voor waterbeheer.

Waterschap

Stichting SBNL, eigenaar van het Mobagat, is destijds akkoord gegaan met de stort van baggerslib. Door de plas ondieper te maken en de steile oevers af te vlakken, verbetert volgens deze stichting de natuurwaarde en ontstaat een goede leefomgeving voor onder meer planten en vissen.

,,Ik heb hierover contact gehad met het waterschap, want die ziet toe op de keuring van de grond’’, reageert wethouder Wilke Dekker. ,,Het voldoet aan de eisen. Het zogenoemde ‘verondiepen’ is toegestaan, ook op andere plekken in ons land. Dus kan dit gebeuren zonder toestemming van de gemeente.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie