‘Edese Jaap’ is nu verleden tijd

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Jaap Verduijn had in 2006 nog de hoop naar twee zetels te gaan. ,,Ik had de bevolking intellectueel te hoog in geschat.” Drie nieuwe locale partijen, Burgerbelangen, Ede Transparant en George de Haan deden in dat jaar mee aan de raadsverkiezingen. ,,Iedereen met een iq hoger dan z’n schoenmaat begrijpt dat je niet op één van die drie nieuwe partijen moet stemmen. Dat raakt volkomen versnipperd. Die partijen krijgen nooit van z’n leven een zetel.”

,,Versuffing en verduffing in Edese politiek’’ EDE - Jaap Verduijn kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de klap te verwerken dat zijn politieke partij ‘Edese Jaap’ precies vierenveertig stemmen te kort kwam en daardoor uit het Edese stadsbeeld verdween. In 2009 doet Verduijn niet meer mee aan de verkiezingen. ,,Ik zou graag mee willen doen, maar ik kan door mijn lichamelijke toestand niet meer vier jaar lang optimaal functioneren”, weet Verduijn, wiens ‘mevrouw de voorzitter, leden van de raad en burgers van Ede’ niet meer in de gemeenteraad te horen zal zijn. ,,Het laatste was het beste.’’

door Jan de Boer

,,Toch zijn er duizend gigantische stommelingen geweest die op één van die drie partijen hebben gestemd. Daar heb ik last van gehad. Een deel van die stemmers kwamen of bij D66 of bij mij vandaan. Het waren drie partijen, die net als Edese Jaap, rebels en tegen de draad, waren. Daardoor zijn de twee restzetels bij het CDA en de SGP terecht gekomen. Dat hebben die kiezers bereikt.”

De 63-jarige Verduijn had graag de huidige zittingsperiode meegemaakt. ,,Mijn gezondheid en mijn leeftijd laten dat niet meer toe. Volgens Caroline, mijn vrouw, wordt het mijn dood als ik weer in de gemeenteraad kom.” Edese Jaap is (nog) niet gevraagd om lijstduwer te worden bij een andere partij. ,,Dat doe ik absoluut niet. Ik weet geen enkele andere partij in Ede voor wie ik als lijstduwer zou willen fungeren.”

Met D66 en GroenLinks/PE heeft Verduijn een verwantschap. ,,Maar ze zouden wel gek zijn om mij als lijstduwer te vragen. Als ik lijstduwer bij hen zou worden, is er een te groot risico dat ik te veel voorkeursstemmen krijg. Als ik genoeg voorkeurstemmen zou krijgen, ben ik verplicht om alsnog in de raad te gaan. Het gebeurt wel niet landelijk en plaatselijk, maar dat vind ik oplichterij.”

De algemene versuffing en verduffing in de Edese politiek heeft meedogenloos toegeslagen, zo ervaart Verduijn vanaf de zijlijn. ,,Dat komt omdat de raadsleden zich in letterlijke zin niet meer tot de burgers richten. Het verschil tussen Edese Jaap en alle andere partijen is dat ik om de zoveel tijd via mijn zwarte bladzijde in Ede Stad publiceerde. Raadsleden krijgen veel te veel geld. Dat gaf ik terug aan de burgers in de vorm van een zwarte advertentie.”

Nog één keer komt er zo’n grote zwarte advertentie, belooft Verduijn. ,,Aan de burgers van Ede zal ik wellicht kort voor de verkiezingen zelfs een stemadvies uitbrengen. Ik wil nu al wel zeggen als er in 2010 twee of drie nieuwe partijen mee doen: ‘stem daar dan niet op’. Je kunt je stem net zo goed meteen in het riool gooien. Doe dat niet, word wakker Ede.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie