Ondernemers: ,,De crisis speelt hier nog niet’’ (+ video)

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE / VEENENDAAL / WAGENINGEN / RENKUM - De economische crisis lijkt voor de middenstand nog geen grote gevolgen te hebben. Dat blijkt tijdens een rondgang in Ede, Veenendaal, Wageningen en Renkum bij vertegenwoordigers van die ondernemers. ,,We moeten elkaar niet de put in praten”, vindt niet alleen Bart van Isselmuden van de Ondernemersverenging Ede Centrum (OVEC).

door Jan de Boer

Veel mensen ondervinden aan den lijve dat de economie op dit moment wat minder draait. De verkoop van auto’s is drastisch gedaald. Veel autobedrijven hebben de prijzen van hun voertuigen al behoorlijk verlaagd. Ook de nieuwbouw in deze regio staat op een laag pitje. In Ede bijvoorbeeld is de nieuwbouw van de Carréwoningen in de wijk Kernhem de enige nieuwbouw die in Ede in 2009 van de grond lijkt te komen.

Volgens Tom Kool, centrummanager in Wageningen, heeft de crisis op elk winkelapparaat effect. ,,Daar ontkomt niemand aan. Bij de ene stad heeft de crisis een groter effect dan bij de andere stad. Wageningen heeft nooit echte pieken, als die er al zijn. Maar dat betekent ook dat je iets mindere dalen hebt. Wageningen is een stad met een relatief goede bevolking en een wat minder gevoelige industrie-economie. Het effect zal minder zijn. Minder naar boven, maar ook minder naar beneden.”

Stabieler

Wageningen is wat stabieler, zo hoort Kool van de plaatselijke winkeliers. ,,Dat horen we van winkeliers die ook winkels hebben in Ede en Veenendaal. Natuurlijk ontkomen we niet aan een teruggang in deze situatie. Het is iets wat de hele wereld nog niet eerder heeft meegemaakt. Je kunt het geld maar één keer uitgeven. Bovendien zijn de banken op het ogenblik ook niet echt welwillend tegenover het midden- en kleinbedrijf. Je moet altijd kunnen investeren om de boel voor te blijven. De banken werken nu niet echt mee.”

Joop Verheij, onafhankelijk voorzitter van winkeliersvereniging Rijnpromenade in Renkum en zelf geen ondernemer, hoort dat het in Renkum wel wat stiller wordt in de winkels. ,,Maar het is heel wisselend in welke branche men zit. Levensmiddelen en dat soort zaken draaien gewoon door. Maar van de andere kant hoor ik wel dat er een stagnatie is in het koopgedrag. Dan heb je het meer over de luxe goederen.”

Leegstaande panden

Zaterdag was Verheij nog bij een aantal ondernemers in het dorp. ,,Daar kreeg ik nu niet de signalen dat het door de crisis rustiger was. Je merkt wel dat de mensen bij de duurzame consumptiegoederen even nadenken. Voor ondernemend Nederland zijn dit niet de beste maanden. Januari en februari zijn dat sowieso niet. Het is prematuur om te bekijken wat de invloed is van de kredietcrisis. Het koopgedrag is in deze periode redelijk. Ik maak me wel zorgen over de leegstaande panden. Nieuwe ondernemers zullen nu niet zo makkelijk de stap zetten.”

Peter Baten van Platform Binnenstadsmanagement Veenendaal merkt dat het winkelen in de Valleistad wat minder is. ,,Maar hier worden ook heel wat grote verbouwingen uitgevoerd. Ik durf niet in te schatten hoe groot het effect is van de crisis. Er zijn wel mensen die het wat minder hebben en die zich terecht wat zorgen maken. Maar dat is ook zo in andere gebieden. Het is niet zo dat het in Veenendaal in één keer stil is.”

Het is volgens Baten een landelijke trend dat iedereen z’n omzet wat ziet verminderen. ,,Ik heb er geen onderzoek naar gedaan. Het is meer gevoelsmatig. Iedereen maakt zich ook een beetje gek. Als het wat slechter gaat, is de crisis een excuus. Of dat echt zo is, vind ik nog maar de vraag. Ik ben er bang voor dat iedereen maar somber blijft. Voordeel van Veenendaal is dat wij aan de vooravond staan van een behoorlijke renovatie in de binnenstad. Als de crisis voorbij is, heb je wel een gerenoveerd centrum en er staan mooie plannen voor de toekomst klaar. Als het beter gaat, hebben we als Veenendaal weer iets te bieden.”

Cijfers

Volgens Bart van Isselmuden van de OVEC merkt de middenstand in Ede nog niet veel van de economische crisis. De Veluwse gemeente heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Dat komt ook tot uitdrukking in de stijging van het aantal bezoekers aan het Edese centrum. De onderzoeksfirma Locatus constateerde onlangs nog dat Ede een tweede plek bereikte in de top-tien van grootste stijgers van winkelgebieden in Nederland, met een toename van 31 procent bezoekers.

Ook de komst van de Media Markt heeft een impuls gegeven in Ede. ,,Mijn indruk is dat het gewoon doorgaat. Misschien is het hier en daar wat minder, maar dat is niet goed in cijfers uit te drukken. Het is nog lekker druk in de stad. Misschien dat de mensen in loondienst het zullen merken. De crisis speelt hier nog niet. Ik merk niet dat er in Ede een teruggang is. Wij zijn bezig om elkaar een beetje gek te maken.”

Hoe de toekomst er uit gaat zien, is volgens Van Isselmuden, zelf werkzaam bij een bank, moeilijk te zeggen. Middenstanders worden niet anders behandeld dan vóór de crisis. Wel worden er meer zekerheden van de klanten gevraagd voordat er een financiering wordt afgegeven. ,,Dat komt ook door de wet financiële dienstverlening. Ons devies is om de mensen gewoon te helpen. Het wordt conform de regels gedaan.”

Klagen

Marinus van den Berg, voorzitter van de Oosterbeekse Ondernemers Vereniging (OVO), is momenteel druk in de weer om - na de nieuwbouw - zijn fietsenwinkel in te richten. De recessie gaat een beetje langs hem heen. ,,Degenen die de recessie die wereld in brengen, zijn de media. De mensen gaan misschien verstandiger te werk bij een aankoop, maar ze blijven wel kopen.”

Toch hoort Van den Berg ook negatieve verhalen. ,,Als ik met de makelaar spreek, klaagt hij. Dat geldt ook voor mensen uit de autobranche. Die klagen, want die merken het wel. Ook in de restaurants kan het rustiger zijn, maar het kan ook aan de tijd van het jaar liggen. Ik merk niet zo heel veel van de crisis. Dat geldt - met uitzondering van de autohandelaars en de makelaars - ook voor de rest van de middenstand.”

Foto's:

Het centrum van Ede, waar onlangs nog een toename van 31 procent aan winkelend publiek werd geconstateerd.

,,We zijn in deze tijd bezig om elkaar een beetje gek te maken’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie