Boekje ,,Mijn God is uniek’’

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Haasnoot studeerde theologie en werkte tien jaar bij Wycliff Bijbelvertalers in Ethiopië. In 2005 kwam hij samen met zijn vrouw Mirjam en vier zonen terug in Nederland. Nu werkt hij als beleidsmedewerker bij de Evangelische Zendingsalliantie (EZA) in Terschuur.

Jaap Haasnoot en hoe ‘zending’ hip kan zijn EDE - Van Jaap Haasnoot is het boekje ‘Mijn God is uniek’ over het hoe en waarom van zending verschenen. Hierin maakt de in Ede wonende Haasnoot duidelijk dat het wel uitmaakt wat je gelooft. En dat zending volgens hem nodig is. In het boekje staan antwoorden, ondersteund met cijfers, overzichten en inspirerende citaten. ,,Je kunt het ook gebruiken om in een jongerengespreksgroep over zending te praten.”

door Jan de Boer

Het boekje ‘Mijn God is uniek’ verschijnt in de serie ‘Hot Items’ van uitgeverij Jes! en kost vijf euro. In deze serie verscheen al het boekje ‘Van bidden word je altijd beter’ van Laurens Jan Vogelaar.

,,Het is echt een boekje voor christelijke jongeren”, vindt Jaap Haasnoot. ,,In de serie komen nog meer boekjes. Het is de bedoeling om een onderwerp uit te diepen voor jongeren die in de setting van een kerk bezig zijn. Als zij meer willen weten, kunnen zij het boekje lezen. Het staat er allemaal heel kort en krachtig in en het leest makkelijk.”

Omdat Haasnoot zelf ook in de zending zat, werd hij gevraagd om voor de serie ‘Hot Items’ een boekje te schrijven. ,,Bij de EZA, een koepel van zendingsorganisaties, ben ik bezig om kerken en individuen duidelijk te maken wat zending is en waar de zending voor staat.” Zending is hip, zo staat in de inleiding. ,,Het is hip, omdat er van alles aan de hand is. Het woord zending roept iets koloniaals op. Van een blanke zendeling met een hoop geld, die naar Afrika gaat om daar het goede nieuws te brengen.”

Goed salaris

Iemand die zich er nu een beetje in verdiept, zou volgens Jaap Haasnoot een ander ‘plaatje’ zien. ,,In de zin dat de christelijke kerk het hardst groeit in Latijns Amerika, Afrika en Azië. In het boekje zeg ik ook dat een ‘typische christen’ niet meer een blanke man met een goed salaris in Amerika of West Europa is. Het is een arme vrouw die in de buurt van Mali woont en naar een Pinkstergemeente gaat.”

Er is een klimaatverandering in de wereldkerk, stelt hij. Het beeld dat wij het in bijvoorbeeld Nederland allemaal weten, klopt niet meer. ,,Het geld zit nog wel hier. Als je naar de kerk in Europa kijkt, zie je dalende getallen. De PKN verliest zestigduizend mensen per jaar. Als je wereldwijd kijkt, ziet het plaatje er heel anders uit. Er is een beweging van zuid naar noord bij de zending.”

Haasnoot vindt dat we elkaar nodig hebben. ,,Als je naar de wereldkerk kijkt, kunnen we van Afrika gastvrijheid leren en van de Latijns Amerikanen het enthousiasme. Wij zijn nuchter en een beetje stijf. Zij kunnen van ons een hele lange traditie in theologisch onderwijs, structuren en organiseren leren. Maar dat is ook onze valkuil. Door als kerk alle nadruk te leggen op het regelen en het organiseren, vergeet je soms waar het eigenlijk om gaat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie