Moeilijk plannen voor agrariër

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De weigeringen zijn een gevolg van de gewijzigde Natuurbeschermingswet (Nbw). Voor activiteiten die nadelige gevolgen kunnen hebben voor beschermde gebieden moeten - nadat de milieuvergunning is verleend - een Nbw-vergunningen worden aangevraagd bij de provincie. Onder het motto ‘ik heb een milieuvergunning van de gemeente’ lijkt Van de Elskamp af te wachten wat de toekomst voor hem gaat brengen.

Vier boeren krijgen toch géén vergunning EDE - Vier agrariërs met een boerderij in de zogenoemde Natura 2000 gebieden hebben van Gedeputeerde Staten van Gelderland een weigering ontvangen op grond van de Natuurbeschermingswet. Eerder kregen zij al wel een milieuvergunning van de gemeente Ede. ,,Ik snap er niets van, ik vind het maar vreemd. De varkens blijf ik houden, ik ga niet tegen de weigering in bezwaar”, zegt de aan de Heuvelseweg in Lunteren gevestigde agrariër G. van de Elskamp.

door Jan de Boer

Ook agrariër B. Pater aan de Kraatsweg in Harskamp vindt het maar raar dat hij een milieuvergunning van de gemeente Ede krijgt. En dan later geen vergunning krijgt van de provincie. Hij is evenmin van plan in beroep te gaan. ,,Ik wil het oplossen om er ammoniak bij te kopen. Van tevoren wist ik niet dat het zo in elkaar zat. Ik dacht dat het al rond was. Begin vorig jaar kreeg ik al een vergunning van de gemeente.”

De ‘gekke’ situatie is nu dat de gemeente niets kan doen. Volgens de regels zijn er in Ede al eind 2007 te goeder trouw vergunningen verleend. En die vergunningen zijn volgens de regels doorgestuurd naar Arnhem. Daar heeft het allemaal eerst op een grote stapel gelegen, omdat de provincie niet meteen wist wat men er mee aan moest. Uiteindelijk zijn daar de vergunningen allemaal geweigerd.

De landelijke overheid moet nog regels maken, die zegt hoe een provincie moet omgaan met een toename van ammoniak in natuurgebieden. Daarom moeten alle vergunningen, die er voor zorgen dat er meer ammoniak op het natuurgebieden komt, geweigerd worden. In Den Haag broedt men al meer dan drie jaar over een regeling. Dat ei is nog altijd niet gelegd.

Volgens wethouder Wilke Dekker wordt Nederland gehinderd door Europese wetgeving. ,,Het ergste is de betrouwbaarheid van de overheid. De wetgeving maakt het voor een agrariër moeilijk om te plannen”, vindt Dekker, die de problematiek aan de orde wil stellen in de reconstructiecommissie. Op het provinciehuis gaat men niet achterover in de stoel zitten, zegt provincieambtenaar Theo Portegijs. ,,Natuurlijk gaan we handhaven.”

Portegijs zegt dat er niet gehandhaafd wordt als er zicht is op legalisatie. Via een saldering (het ene bedrijf stopt in de omgeving van het Natura-2000-gebied met de uitstoot van ammoniak en een ander bedrijf daar neemt het over) kan er wat geregeld worden. ,,Er mag geen feitelijk groei van de uitstoot van ammoniak zijn”, stelt Portegijs. Volgens hem wordt het feit dat gemeente en provincie zich bezig houden met één en dezelfde aanvraag opgelost met de komst van de wet algemene bepalingen omgangsrecht met ingang van 1 januari 2010.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie