Onderzoek capaciteit begraafplaatsen

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede heeft onderzoek gedaan naar de beschikbare capaciteit van de verschillende gemeentelijke begraafplaatsen. De tijdsperiode van het onderzoek beslaat een periode van 30 jaar (van 2008 tot 2038). Hieruit blijkt dat er vanaf 2012 behoefte kan zijn aan meer ruimte, met name in Ede en Bennekom.

Met slim beheer en passende maatregelen kan dit volgens wethouder Peter van ‘t Hoog worden opgelost, zodat voor de komende 10 jaar nog voldoende ruimte op de begraafplaatsen is. ,,Op korte termijn zijn er dus geen accute problemen. Je moet alleen ‘handig’ omgaan met eigen graven waarvan de rechten zijn verlopen’’, verklaart Van ‘t Hoog.

Het activeren van deze ‘stille’ voorraad vergroot de capaciteit. Ook het herverdelen van verschillende typen graven of het beter inrichten van begraafplaatsen kan een oplossing bieden. De gemeente blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zal in de periode van 2013 tot 2015 opnieuw onderzoek laten doen. Zodat aan de behoeften op het gebied van begraven nu en in de toekomst kan worden voldaan.

Het onderzoek is uitgevoerd om te kijken of en wanneer uitbreiding nodig is van de gemeentelijke begraafplaatsen. Op basis van bestaande cijfers over het aantal inwoners dat wordt begraven en de verwachtte sterftecijfers is berekend hoeveel graven in de toekomst nodig zijn. Ook is onderzocht welke invloed maatschappelijke ontwikkelingen hebben op de behoefte aan begraven. Uit interviews met deskundigen uit bijvoorbeeld de uitvaartbranche bleek hoe zij aankijken tegen de toekomstige ontwikkelingen. Het onderzoek is in te zien op www.ede.nl onder het kopje ede>algemeen>feiten, cijfers en onderzoeken.

In Otterlo en Ederveen kan nog uitgebreid worden op eigen grond. In Bennekom is het huidige kerkhof niet meer uit te breiden. In Wekerom wordt een particulier initiatief ingepast in de planologische procedure.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie