Atletiekvereniging Climax start nieuwe beginnerscursus hardlopen

15 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Atletiekvereniging Climax start zaterdag 7 maart met de nieuwe beginnerscursus hardlopen voorjaar 2009. De eerste stap is bij hardlopen de belangrijkste. Je moet namelijk voldoende wil en durf hebben om te beginnen. Het motto van Climax voor dit jaar is daarom: ‘Hardlopen moet je willen en durven’.

Bij bewegen gaat het evenals bij eten en drinken om: regelmaat, variatie en gezonde tussendoortjes. Bij die regelmaat helpt het trainingsschema dat voor deze cursus is opgesteld. De variatie wordt door de gekwalificeerde trainers van Climax verzorgd. Maar je kunt die variatie ook invullen door op dagen dat je niet hardloopt, een half uur aan andere bewegingsvormen te doen (advies Hartstichting). Dat noemen ze bij Climax de gezonde tussendoortjes.

Hardlopen is een zware sport. De lat mag in het begin niet te hoog liggen. In het begin wordt daarom vooral aan het uithoudingsvermogen gewerkt. Daarbij ligt het tempo altijd op praat niveau, waardoor vooral de spieren en de hart/longfunctie verbeteren. Het lage tempo is belangrijk omdat spieren sneller sterker worden dan de gewrichten. En het is nog gezellig ook. Om de gewrichten sterker te maken is het lopen op een zachte ondergrond beter dan lopen op de ‘weg’. De trainingen worden daarom ook zoveel mogelijk in het mooie bos nabij de atletiekaccommodatie van Climax gehouden.

Van structureel bewegen word je een ander mens. Geestelijk word je sterker, de ‘grote’ uitdagingen in het leven kun je gemakkelijker aan. Lichamelijk is het eerste effect van hardlopen dat je je, ondanks de spierpijn, snel fitter voelt, omdat de spijsvertering actiever wordt en de hart/longfunctie en bloedsomloop beter functioneert. In de loop van het trainingsprogramma zal de spierpijn afnemen en de vitaliteit toenemen.

Miljoenen runners zijn je voorgegaan en denken met veel voldoening terug aan de eerste stappen. Zij waren verbaasd dat ze na zes weken 3 kilometer aaneengesloten konden hardlopen. Ook jij kunt aan het eind van de cursus verbaasd en terecht trots op jezelf zijn als je op 19 april de afsluitende Hoekelumse Bosloop met succes hebt beëindigd. Durf je? Meld je dan nu aan voor deze beginnerscursus.

Op www.climax-atletiek.nl vind je meer informatie over de inhoud van de zes weken durende cursus.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie