Hoop op magische 5000 lopers

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Het NK is een jaarlijks groot festijn. Vorig jaar werd er in Katwijk gelopen, het jaar daarvoor in Zutphen. In Ede wordt het NK voor de tweeëntwintigste keer gehouden. ,,Ooit begon het NK in Heemskerk”, weet Lockhorn. Vanuit het Edese gemeentehuis hebben zich al honderdenvijfendertig lopers opgegeven, die aan de loop van zes, negen of twaalf kilometer meedoen. ,,We hopen op in totaal honderdenvijftig deelnemers uit Ede”, zegt Lockhorn. Of daar ook bestuurders bij zitten, weet zij nog niet. Een ervaren loper als wethouder Roel Kremers heeft de organisatie nog altijd niet kunnen strikken om ook tijdens het NK zijn beste beentje voor te zetten.

NK veldlopen gemeenten over hei en door bos EDE - Ede wordt woensdag 25 maart ‘overspoeld’ met gemeenteambtenaren, die dan meedoen aan het Nederlands Kampioenschaap (NK) veldlopen voor gemeenteambtenaren. De organisatie heeft een schitterend parcours uitgezet, dat de lopers vanaf de kazerneterreinen Ede-Oost over de Ginkelse Heide en door natuurgebied De Sysselt voert. ,,Ede hoopt het magische getal van vijfduizend deelnemers te behalen’’, zegt Truus Lockhorn van de organisatie. Of het lukt? Aan de organisatie zal het niet liggen.

door Jan de Boer

Om het NK überhaupt te kunnen organiseren heeft Ede een grote projectorganisatie op poten gezet. ,,Ede heeft zichzelf opgegeven. We willen heel graag Ede promoten. Een NK veldlopen is in Ede ook mogelijk. We liggen centraal, we hebben veel natuur en we hebben door de kazerneterreinen natuurlijk nog steeds de accommodatie. Defensie is een fantastische partner. Die sponsort niet als partner, maar stelt wel veel ter beschikking.”

Gechipt

De start van de NK is op de Nieuwe Kazernelaan, de finish is op de sintelbaan op de Elias Beeckmankazerne. Omdat het een officiële NK veldlopen is, is de Koninklijke Nederlandse atletiek Unie (KNAU) daar ook bij betrokken. ,,Dat betekent dat we aan technische voorwaarden moeten voldoen. Zo moeten de deelnemers gechipt worden, de afstand moet precies kloppen en er zijn voorwaarden aan de start en finish. Een hele club is daarmee bezig.”

Ook moet er veel werk verzet worden voor het inschrijven van de deelnemers en het daaraan koppelen van de nummers. ,,De vijfduizend deelnemers willen zich allemaal verkleden, zich douchen en hun behoefte doen”, zag Lockhorn vorig jaar ook in Katwijk, toen zij daar toekeek. Veel gemeenten komen vanuit heel Nederland met de autobus naar Ede. De wedstrijden beginnen al ‘s morgens om half elf met de zes kilometer loop. Voor wie zijn of haar loop er al op heeft zitten, is er op het kazerneterrein van alles te doen.

‘Keep them rolling’ is ingeschakeld om de lopers vanaf het parkeerterrein via een pendeldienst naar het parcours te brengen. ,,Je kunt op het kazerneterrein boogschieten, er is iets met nordic walking, het museum van de verbindingsdienst is open. Er is muziek (optredens), een heel programma. Op het exercitieterrein wordt ook een hele grote sponsortent neergezet, waar de mensen iets kunnen eten en iets kunnen drinken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie