Slagwerkensembles KNA beste van Nederland

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - Tijdens het NK voor slagwerkorkesten, dat zaterdag in De Meerpaal in Dronten werd gehouden, is de malletband van muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) uit Lunteren Nederlands Kampioen in de hoogste divisie voor slagwerkensembles geworden. De jeugdslagwerkgroep van KNA werd Nederlands Kampioen in de jeugddivisie. Beide ensembles, onder leiding van dirigent Marco Onstenk, waren voor het NK uitgenodigd vanwege hun goede prestaties op het federatieconcours in 2008.

De jeugdslagwerkgroep deed voor het eerst mee aan het NK. De jonge muziekanten hadden hun zenuwen prima in bedwang en de jury beoordeelde het optreden met 89,20 punten, goed voor de eerste plaats in de jeugddivisie. ,,Mooi samenspel, gedurfde solisten, zeer muzikaal, genot om naar te luisteren, goede leiding en mooi programma. Zeer getalenteerd ensemble met veel potentie'', aldus het juryverslag.

De malletband had een moeilijk maar publieksvriendelijk programma gekozen, met onder meer Concerto for Alto Saxophone & Percussion Orchestra met saxofoonsolist Hans Kuijt. Het optreden van dirigent Onstenk en KNA kon de jury moeiteloos overtuigen: ,,Sfeervolle opening, goede spanning met diepgang, muzikaal zeer smaakvol, goed geconcentreerd spel, om van te genieten. Met bijzondere waardering beluisterd, super voor publiek!" KNA scoorde 90,75 punten en eindigde met 0,66 punten verschil op de concurrent op de eerste plaats.

Dirigent Marco Onstenk had een zeer succesvolle dag door ook in de derde divisie met Excelsior Oostendorp en in de tweede divisie met St. Gregorius Hertme het Nederlands kampioenschap te behalen.

Fanfare orkest

De prestaties van de KNA slagwerkgroepen gingen niet ongemerkt voorbij aan het fanfare orkest, dat op zaterdag haar jaarlijkse Winterconcert gaf voor een volle zaal in De Werelt in Lunteren. Voor aanvang van het concert was al bekend dat de jeugd slagwerkers Nederlands kampioen waren. Tijdens het concert werd aangekondigd dat ook de malletband kampioen was geworden, met gejuich en applaus in De Werelt als gevolg.

Dat de fanfare ook op weg is naar een mogelijke Nederlandse titel, bleek wel uit haar optreden. Onder leiding van dirigent Wouter Iseger speelde het orkest onder meer Le Champion de Tir, waarmee het orkest op 4 april deelneemt aan het Nederlands kampioenschap voor fanfare- en harmonieorkesten in Venlo. De uitvoering van afgelopen zaterdag maakte veel indruk op het Lunterse publiek. Ook gingen de handen op elkaar voor Herman Klomp, die werd gehuldigd voor zijn 50-jarig lidmaatschap van Kunst Na Arbeid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie