SGP pleit voor een mobiel Wmo-loket

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet ervoor zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen. De Wmo draagt ertoe bij dat álle inwoners kunnen participeren in de samenleving. De gemeenten voeren de Wmo uit en heeft daarbij veel beleidsvrijheid. De Wmo is van kracht sinds 1 januari 2007 en verving de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

EDE - ,,Een mobiel Wmo-zorgloket op de juiste tijd en op de juiste plaats." Arnold Versteeg van de SGP-fractie bepleit dit fenomeen, om zorgbehoevenden in de buitendorpen en in verzorgingstehuizen in geheel Ede voldoende te faciliteren. ,,Als daar ook een loket Centra Jeugd en Gezin aan gekoppeld kan worden, is er sprake van een uniek drempelverlagend middel om echt wijkgericht te werken."

Het kernpunt van de Wmo is volgens Arnold Versteeg om de juiste zorg op de juiste plaats en op de juiste tijd bij de zorgvrager te brengen. ,,Dat betekent dat er wijkgericht gewerkt moet worden. De zorgproblematiek kan dan op de goede wijze opgepakt en vormgegeven worden. Daarom heeft de SGP sinds de invoering van een centraal Wmo-loket in Ede, met name aandacht gevraagd om de buitendorpen niet te vergeten. Het werkt voor een bejaarde zorgbehoevende uit de buitendorpen drempelverhogend om helemaal naar Ede naar het Wmo-loket te gaan."

Wielen

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de buitendorpen. ,,Ook voor hen die in Ede wonen kan zo'n 'nabij' loket een uitkomst zijn. Denk aan mensen die slecht ter been zijn en die het al helemaal niet zien zitten om naar het gemeentehuis te gaan. Daarom ons plan om te komen tot een mobiel loket. Dat kan een loket op wielen zijn - net zoals de bibliotheekbus - maar dat kan ook een ruimte in een verzorgingstehuis zijn, dat gebruikt wordt voor een zogenoemd Wmo-spreekuur.

In Ede, Bennekom en Lunteren zullen Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) verschijnen. ,,Ook hier is de gedachte om wijkgericht de problematiek te tackelen. Sinds we in de gemeenteraad over de CJG's spreken, heeft de SGP aandacht gevraagd voor de kleinere buitendorpen. Ook hiervoor geldt dat het drempverlagend werkt als bijvoorbeeld ouders niet naar Ede hoeven te gaan met vragen rond het thema opvoeding. Het motto van de SGP is dan ook om (binnen het betamelijke) zoveel mogelijk drempels te slechten om burgers met een bepaalde problematiek in een vroeg stadium te helpen. Daarom zal ook op dit terrein een mobiel CJG-loket een uitkomst zijn.''

Met een mobiel zorgloket heeft de gemeente straks goud in handen, vindt Versteeg. ,,Het is immers een must om op de juiste tijd en op de juiste plaats aanwezig te zijn om wijkgericht grip te krijgen op mensen die zorg en hulp nodig hebben. Dat is altijd onze wens geweest: zorgbehoevende en kwetsbare mensen op de juiste wijze helpen. Dat is niet soft, maar juist hard nodig. En, een investering waard."

foto:

Arnold Versteeg van de SGP, nu nog bij een 'vast' loket van het gemeentehuis in de zogenoemde Werkplaza..

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie