Kröller-Müller Museum ontvangt geld voor aankopen

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - De De BankGiro Loterij heeft aan meer dan vijftig culturele instellingen uit het hele land een bedrag van ruim 58 miljoen euro toegezegd. Dit geld (de helft van de totale inleg van 116 miljoen euro) is bijeengebracht door de bijna 900.000 deelnemers van de BankGiro Loterij. Voor het Kröller-Müller Museum, één van de eerste beneficianten samen met het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Mauritshuis, betekent dit een bedrag van 1.084.531 euro dat is geoormerkt voor het aankopen van kunstwerken.

Gastspreker Alexander Rinnooy Kan, lid van de Raad van Toezicht van het Kröller-Müller Museum, zei hierover tijdens de bijeenkomst in Het Spoorwegmuseum in Utrecht: ,,De BankGiro Loterij maakt cultuur voor het grote publiek laagdrempelig. Ze stimuleert bijvoorbeeld samenwerking met culturele instellingen die grote ambitie vertonen, in combinatie met cultureel ondernemerschap. Vernieuwing en lef staan daarbij hoog in het vaandel.''

De BankGiro Loterij maakt ook bijzondere projecten van culturele instellingen mogelijk. De Museum Plus Bus bijvoorbeeld, een initiatief van zeven Nederlandse musea waaronder het Kröller-Müller Museum, waarmee senioren gratis twee musea op één dag kunnen bezoeken. Met meer dan 10.000 deelnemers was dit project vanaf het begin een groot succes. De BankGiro Loterij besloot het project na de vliegende start nogmaals te steunen.

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers (bijna 900.000 mensen in 2008 met in totaal 1,25 miljoen loten), vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. Uit de afdracht over 2008 keerde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland.

Meer informatie: www.bankgiroloterij.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie