Vertraging bouwplannen en Kulturhus in Wekerom

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

WEKEROM - De realisatie van het Kulturhus en de woningen plus appartementen in het zelfde project, de bouwplannen aan de westzijde van het dorp en de komst van het regionale bedrijventerrein in Wekerom lopen vertraging op. Dit bleek donderdagavond uit mededelingen tijdens de jaarvergadering van Wekeroms Belang.

De informatie kwam van Wim van Plateringen van de gemeente Ede, die projectleider is voor de regio Noord-Oost Ede. Hij vertelde de leden over de ontwikkeling van diverse locaties in Wekerom. Na jaren van voorbereiding tekenden de gemeente, woningbouwvereniging Woonstede en Rabo Vastgoed in 2008 een intentieovereenkomst voor een Wekeroms Kulturhus, waarna een stedenbouwkundige schets een half jaar later gereed was.

Het financiële plaatje zorgt nu voor groeiende moeilijkheden. Een tekort van 650.000 euro was al bekend, maar dit bedrag is inmiddels opgelopen naar bijna een miljoen, zo maakte Van Plateringen bekend. De gemeente moet dit geld elders verdienen, wat neerkomt op meer woningen bouwen ,,om het gat te dichten’’. De gemeenteraad moet zich hier over uitspreken. Daarna pas kan een samenwerkingsovereenkomst worden gesloten. Wim van Plateringen: ,,We hadden afgesproken in 2008 te beginnen. Dat wordt nu medio 2010. Het is helaas niet anders. Het plan heeft bij de gemeente de allerhoogste prioriteit. We doen ons best.’’ Op een vraag uit de zaal of de huizen nu ook duurder zullen worden, antwoordde Van Plateringen: ,,Dat is een zaak van de verkoper van de woningen.’’

Water

Al in 2007 werd geklaagd dat de bouwplannen in Wekerom traag verliepen en dat ook een ander woningbouwproject, in Wekerom-West, nog niet van de grond kwam. Van Plateringen zei donderdag dat er bij plan-West sprake was van problemen met de waterhuishouding. Het gebied ligt laag, wat betekent dat er extra maatregelen moeten komen. Die bestaan uit ophogen, kruipruimteloos bouwen en het verbreden van sloten voor de afvoer van water. Doordat het water meer ruimte krijgt, blijft minder bouwgrond over, wat resulteert in minder woningen. Het worden er nu 115, waarvan eenderde goedkoop wordt. Er werd gezegd dat het een moeilijke tijd is om huizen te verkopen.

Bedrijventerrein

Bouwplannen staan ook op stapel voor een nieuw bedrijventerrein, dat tussen de Otterloseweg, de Edeseweg en de Laarweg moet komen. Het nieuwe terrein is bedoeld voor de regio Noord-Oost Ede. De ondernemersvereniging Wekerom-De Valk dringt aan op een snelle ontwikkeling. Maar de gemeente geeft voorrang aan een bedrijventerrein in Harskamp, aldus Wim van Plateringen.

Wellicht zal in 2010 met het terrein in Wekerom begonnen worden, waarna grond uitgegeven kan worden vanaf 2011. Er werd gezegd dat de gemeente de grond inmiddels in eigendom had gekregen. Daar was voorzitter Arend van Kruistum van de belangenvereniging blij om. ,,Nu zullen ze wel vaart maken, want hun geld zit erin.’’

Uitkijktoren

Ook andere onderwerpen kwamen ter sprake. Met de aanleg van de nieuwe begraafplaats wordt mogelijk nog dit jaar een begin gemaakt. Tegen een plan om het inhaalverbod dat nu op een deel van de Edeseweg en de Wekeromseweg geldt, voor het hele traject tussen Wekerom en de Driesprong te laten gelden, waren meer dan tachtig bezwaarschriften ingediend. Om aan de bezwaren tegemoet te komen, gaat de gemeente mogelijk een uitzondering maken voor inhalen van langzaam rijdend verkeer. Het Klompenpad, een ruim acht kilometer lange wandelroute rond Wekerom, zal 13 juni worden geopend en krijgt de naam ‘Beek en Bultpad’. Met ‘bult‘ wordt de begroeide vuilnisbelt bedoeld tussen Wekerom en de Driesprong. Op de ‘bult’ wil de Wekeromse belangenvereniging een uitkijktoren zien te krijgen, zo liet bestuurslid Eelco Kingma weten.

Het zelfde bestuurslid zei dat in november een toekomstvisie op Wekerom afgerond zal worden. De visie is tot stand gekomen na inspraak van de Wekeromse bevolking. Het wordt een dorpsplan dat als document door de gemeente en de provincie gebruikt kan gaan worden om in hun beleid ten aanzien van Wekerom rekening mee te houden. ,,Vroeger kwam de overheid met plannen en wij reageerden daarop. Nu draaien wij het om’’, aldus Kingma.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie