Digitale portofoons functioneren niet

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De brandweer heeft volgens commandant Michel Kamphuis wel een goede ervaring met de digitale apparatuur in de richting van de alarmcentrale. ,,De apparatuur is kritisch als de bevelvoerder en de manschappen dicht bij elkaar moeten werken. Onze ervaring is dat het een teruggang is ten opzichte van de vroegere apparatuur. Heel veel energie hebben we er met de regio in gestopt om het goed te krijgen. Toch hebben we nog steeds uitvalverschijnselen.”

Brandweer ruilt apparatuur met de politie EDE - De brandweer van Ede heeft haar digitale portofoons geruild voor analoge met de politie. ,,Het gevoel bij de mensen, dat zij zich niet fijn voelden met de digitale apparatuur waarmee zij op pad werden gestuurd, werd steeds sterker. Daarom zijn wij weer teruggegaan naar de analoge apparatuur”, zegt brandweercommandant Michel Kamphuis.

door Jan de Boer

Daardoor heeft de brandweer een stapje teruggezet. ,,De analoge apparatuur heeft ook wel last van uitval, je hoort op een gegeven moment dat het minder wordt. Dat komt omdat de afstand groter wordt of dat er objecten tussen komen. Ondanks ruis blijf je wel het gesproken woord horen. Bij het digitale apparaat hoor je gewoon niets. Het voordeel van digitaal is wel dat - als je wat hoort - het ook glashelder is.”

De digitale apparatuur gaat nu naar de politie. ,,Zij kunnen dat heel goed gebruiken. Daar werkt men anders met de digitale apparatuur dan de brandweer. Van de politie hebben wij analoge apparatuur gekregen. Voor de belastingbetaler is het geen ‘desinvestering’ geweest. We hebben elkaar geholpen.”

Heel kritisch

Het proces om over te stappen naar de analoge apparatuur is bij de brandweer een half jaar geleden ingezet. Bij de vervanging van de portofoons over drie, vier jaar zouden de problemen verholpen kunnen zijn. ,,Toen hebben wij gezegd, dat wij dat onze mensen, die met de apparatuur moeten werken, niet willen aandoen. De klacht lag er al een tijd. Over drie, vier jaar zullen we heel kritisch zijn hoe de digitale apparatuur dan functioneert.”

Het slechte communiceren met de digitale portofoons veroorzaakte nog geen ongelukken. ,,Wel communicatiemisverstanden, zowel bij oefeningen als in de praktijk. Ook is bekeken of we als gebruiker precies weten of alles werkt. Dat soort vraagtekens krijg je allemaal, extra instructies. Probeer maar te achterhalen als iets technisch niet in orde is. Of het aan de techniek ligt of aan de gebruiker.”

Dat was een lastig traject, aldus de Kamphuis. ,,Met de leverancier hebben we geprobeerd om het probleem te tackelen. Dat heeft uiteindelijk niet geleid tot het resultaat dat wij wilden zien. Voor het maatwerk tussen manschappen en bevelvoerder, het lokaal netje zoals wij dat noemen, zijn betere alternatieven voorhanden dan de digitale portofoons.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie