Schets ‘triest beeld’ bomen Doolhoflaan

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Uit onderzoek van de Nationale Bomenbank uit augustus 2007 blijkt dat geen van de 76 bomen op dat moment in goede conditie is. Voor 16 bomen verwacht het expertisecentrum op korte termijn geen problemen, 32 hebben totaal geen levensverwachting, terwijl 25 op het moment van inventarisatie een levensverwachting van minder dan vijf jaar hebben. Het advies van de deskundigen is om snel te zijn met aanpakken van dode bomen en een herplanting te overwegen. Zij onderbouwen hun conclusies met foto’s.

EDE - De bomen aan de Doolhoflaan zijn er zo slecht aan toe dat ongelukken tot schadeclaims leiden. Herplanting werd al in 2007 geadviseerd. Dat blijkt na bestudering van interne documenten van de gemeente Ede.

door Brenno de Winter

De rapportschrijvers concluderen ook dat de gemeente een risico op schadeclaims loopt door vallend hout. Ook binnen de gemeente concluderen juristen dit probleem. ,,Eén van de onderwerpen was de Doolhoflaan. De bomen langs die laan zijn er zo beroerd aan toe dat zij een gevaar vormen voor de wandelaars; in elk geval wanneer het flink waait”, schrijft Joop van Rinsum, jurist bij de gemeente in een interne e-mail.

Op basis van eerdere rechtspraak wijst hij er dan ook op dat de gemeente zelfs rekening moet houden met mensen die bewust onvoorzichtig zijn. Het plaatsen van (grote) borden is dan ook onvoldoende. ,,Maar behalve dat zullen we ook fysieke maatregelen moeten nemen. Dat wil zeggen dat we bij alle toegangen hekken ter afsluiting moeten plaatsen”, concludeert Van Rinsum.

Ook uit rapporten over de stand van vleermuizen en boommarters uit 2006 blijkt er al over de problematiek te worden gesproken. Er wordt gespeculeerd over een eventuele kap en alternatieve locaties in het bos.

u vervolg elders op deze pagina

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie