Leonardo onderwijs voor hoogbegaafden

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD / EDE - Om te onderzoeken of er interesse is om voor hoogbegaafde kinderen in de regio Gelderse vallei een zogenoemde Leonardoschool op te richten, wordt er op maandag 16 maart in Barneveld een informatieavond gehouden voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten, schoolbesturen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke en culturele instellingen. Het initiatief van Liane Horsting is nog pril, maar zij heeft ook contact gehad met het Pallas Athene College in Ede, dat bereid zou zijn te helpen.

Onderzoek en ervaringsgegevens wijzen uit dat veel hoogbegaafde kinderen problemen krijgen binnen het reguliere onderwijs. Dit betekent in de praktijk vaak (zelfs jonge) kinderen die zich anders voelen, geen aansluiting vinden in de klas, lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen (zoals buikpijn hoofdpijn, gebrek aan zelfvertrouwen, eenzaamheid, depressie), een hekel krijgen aan school, gaan onderpresteren enzovoorts. En dat terwijl er grotendeels nog steeds de algemene opvatting bestaat dat hoogbegaafde kinderen wijsneuzen zijn die zich met gemak door hun schooltijd loodsen. Helaas is niets minder waar.

Het is dan ook niet makkelijk om binnen het reguliere onderwijs hoogbegaafde kinderen goed te begeleiden. Zij begrijpen zaken veel sneller als de gemiddelde leerling, denken en leren meestal op een hele andere manier (topdown) en hebben een ontwikkelingsvoorsprong van jaren. Verrijken van de lesstof is niet altijd voldoende, en een klas overslaan brengt vaak weer andere problemen met zich mee op sociaal-emotioneel gebied of het feit dat een kind dan met 9 jaar al naar het voortgezet onderwijs moet. Onderzoek van het CBO te Nijmegen heeft dan ook uitgewezen, dat deze leerlingen meer gebaat zijn met een onderwijsprogramma dat beter aansluit bij hun capaciteiten en gedeeltelijk of volledig buiten de reguliere groep wordt gegeven. Gelukkig zien de laatste jaren steeds meer leerkrachten en scholen in dat er daadwerkelijk iets concreets moet gebeuren voor deze groep kinderen.

Bronnenboeken

Leonardoscholen zijn echter geen aparte scholen, zoals de naam soms doet vermoeden. Het zijn klassen die verbonden zijn aan reguliere scholen, maar waar een groot deel van de week een eigen leerprogramma wordt onderwezen. Te denken valt aan Engels (vanaf 4 jaar) en Spaans (vanaf 8 jaar), science, informatica, communicatie, filosofie, sociale omgang, leren leren, leren ondernemen, taal en rekenen/wiskunde op eigen niveau, natuurprojecten, wereldoriëntatie, brede aandacht voor kunst, cultuur en sport en Leonardotijd (onderzoek doen binnen eigen interessegebieden).

Gewerkt wordt met kleine groepen van maximaal 16 leerlingen. Methodes worden voornamelijk als bronnenboeken gebruikt. Naast groepsleerkrachten worden diverse lessen door vakspecialisten gegeven. Ook de maatschappelijke omgeving (bedrijfsleven e.d.) wordt veelvuldig ingeschakeld voor gastlessen, zowel in als buiten de school. Het Leonardo onderwijs is niet naar binnen, maar naar buiten gericht.

Het Leonardoconcept betekent een doorgaande lijn voor hoogbegaafden, en wordt dus na de basisschool doorgetrokken op een Leonardocollege. Dit kan beschouwd worden als een stroming binnen een bestaand VWO met een eigen onderwijsprogramma.

Bedrijfsleven

Bij de realisatie van Leonardoschool en Leonardocollege wordt het bedrijfsleven nadrukkelijk betrokken. Er ligt voor het bedrijfsleven dan ook een groot belang: optimale ontwikkeling van getalenteerde jongelui in de eigen regio en de mogelijkheid om met hen kennis te maken via stages en onderzoekstrajecten.

In Venlo is in september 2007 de eerste Leonardoschool in Nederland van start gegaan. De ervaringen van ouders en kinderen zijn eenduidig positief. Kinderen hebben stuk voor stuk weer plezier in school, ontwikkelen zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ouders zijn enorm blij hun kind na jaren weer gelukkig te zien. Mede door de positieve ervaringen groeit het concept stormachtig, in september 2009 zal de teller al op ca. 45 scholen staan. Echter nog geen een in deze regio. De werkgroep Leonardo gelderse vallei hoopt daar verandering in te brengen.

De informatieavond wordt verzorgd door Jan Hendrickx, voorzitter van de Stichting Leonardoscholen Nederland. Plaats van handeling is de Antoniusschool aan de Achterdorpstraat 3 in Barneveld. De aanvang is 19:30 uur. De toegang is gratis, maar belangstellenden dienen zich vooraf op te geven via www.leonardogeldersevallei.nl. Vragen kunnen gesteld worden via e-mailadres: leonardogeldersevallei@live.nl Meer informatie over het concept van een Leonardoschool is te vinden op www.leonardoschool.nl (voor particulieren) of www.leonardostichting.nl (voor scholen en bedrijven).

Gegadigden kunnen mailen naar leonardogeldersevallei@live.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie