Twijfel over werking camera's Veldhuizen

23 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Ali Rasim Özer is ten einde raad. Afgelopen weekend was zijn internetwinkel in het Edese winkelcentrum Lindenhorst opnieuw doelwit van vandalen. Dit keer werden de ruiten vernield. De 56-jarige ondernemer weet niet meer wat te doen.

door Sander van Snippenberg

Het is al de zoveelste keer dat de winkel vernield wordt. Toen Özer de zaak in 2001 opende, duurde het precies twee dagen voordat alle computers gestolen waren. En vorig jaar augustus reed een auto de zaak binnen. ,,En dan heb ik ook nog zeker twintig keer de ruiten moeten vervangen omdat ze vernield waren", zegt de ondernemer. ,,Ik ben al toe aan mijn derde verzekeringsmaatschappij omdat de eerste twee vonden dat ik te duur was. En nu gebeurt het weer. Ik ben gewoon bang om naar de verzekering te gaan."

Gevangenis

Özer zit onderhand met de handen in zijn haar. ,,Ik schaam me dood voor mijn klanten", zegt hij. ,,Moet je nu zien, het lijkt net een gevangenis. Nadat vorig jaar die auto naar binnen reed hebben we de ramen aan die kant van de winkel vervangen voor een blinde muur. En ook aan de voorkant, naast de ingang, zit een stuk hout voor het glas." De weinige ramen die nu nog over zijn, zijn ook kapot.

Camera's

In de nabijheid van de winkel hangen drie camera's van de politie. ,,Er is voor tonnen geïnvesteerd in die camera's. Er hangen er drie heel dichtbij. Maar de politie zegt dat de daders niet herkenbaar zijn omdat ze teveel moeten inzoomen. Wat een onzin! Ik heb een camera in mijn winkel voor honderd euro, op de beelden is duidelijk te zien waar ze vandaan komen en waarheen ze gingen. Dat moet de politie dan toch ook kunnen zien? Ik snap echt niets van die politiecamera's. Dit is het eerste probleem hier op de Lindenhorst sinds de camera's zijn opgehangen."

Politiewoordvoerster Suzanne van Dijk reageert terughoudend. ,,Er is een onderzoek ingesteld en we hebben de beelden bekeken. Het klopt dat die beelden op dit moment onvoldoende herkenbaarheid geven, maar we zijn bezig die beelden beter te krijgen met de technieken die we daarvoor hebben. Dus het is even afwachten, maar het is voorbarig om te zeggen dat de beelden onbruikbaar zijn."

Ook woordvoerder Henk Faas van de gemeente Ede is voorzichtig. ,,We moeten voorzichtig zijn. Preventie is een belangrijk doel van de camera's. Als er iets gebeurt kunnen de beelden gebruikt worden voor het onderzoek van de politie. Ik snap de frustratie van de ondernemer heel goed, die is logisch. Maar het proces loopt nog, we moeten hier niet te voorbarige conclusies aan verbinden."

Evaluatie

,,We moeten ook de werking van de camera's niet gaan ophangen aan één calamiteit", gaat Faas verder. ,,Maar we kunnen naar aanleiding hiervan wel gaan evalueren natuurlijk. Als het niet blijkt te werken, kunnen we gaan kijken waar het aan ligt. Is er te weinig licht, of hangen de camera's op een verkeerde plek. Dit soort gebeurtenissen zijn wel geschikt om te kijken of er verbeteringen nodig zijn en dat zullen we zeker meenemen als dat nodig is."

Brood verdienen

De ondernemer peinst er ondertussen niet over met zijn winkel te vertrekken. ,,Waar moet ik dan naartoe? Dan wordt ik op mijn nieuwe locatie wel weer opgezocht. Ik ben gewoon een ondernemer die op een eerlijke manier zijn brood probeert te verdienen. Maar het wordt me onmogelijk gemaakt. Ik ben nog meer kwijt om de schade elke keer te repareren dan wat er aan geld binnenkomt. Maar ik moet toch ook nog wat verdienen?"

En over de situatie rond zijn winkel: ,,Ik hoop wel dat er wat uit het onderzoek komt. Als er nu niets gebeurt, wordt het alleen maar erger."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie