Jan Pijkeren slaat zijn slag bij De Cirkel

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Jan Pijkeren was na de zeventiende speelronde bij schaakvereniging De Cirkel de grote winnaar. Hij versloeg zijn concurrent Thomas Slijper in de strijd om de zo fel begeerde 'ratingtrofee'. In de normale ranglijst wijzigde ondanks veel strijdlust weinig. Aan kop blijft Carel de Vries (1107,50), gevolgd door Harold Boom (873), Tom Pronk (795,33) en diezelfde Jan Pijkeren (748). Marijn Dekker komt met stip als nieuwkomer de top tien binnen.

Slijper en Pijkeren, die elkaar door en door kennen, brachten de Meraner op het bord. Een provocatieve zwarte verdedigingssysteem die ergens gekraakt moet kunnen worden. Maar waar? Pijkeren vond de weerlegging. Na het ruilen van een aantal lichte stukken kreeg hij kansen. Pijkeren sloeg in op b2. Slijper vond nergens een weerlegging. Hem restte niets anders dan de koning om te leggen.

Marijn Dekker won een zeer fraaie partij tegen Cees Hoek. Hoek: ,,Je had me behoorlijk in de tang. Een partij uit een stuk." Een compliment waarmee Dekker zichtbaar tevreden huiswaarts keerde. Dat deed ook koploper Carel de Vries. Vanuit de opening zette Jef van Swieten druk op de witte stelling. De Vries vond meerdere malen de goede weerlegging. In de slotfase was het niet de vraag of Van Swieten mat ging, maar wanneer. Dat moment werd niet afgewacht, waardoor De Vries de zoveelste aanval op de troon resoluut afsloeg.

Tom Pronk had de handen vol aan Sebo Nienhuis. Hoewel Pronk vanuit de opening een klein positioneel voordeeltje veroverde, bleef het opletten geblazen. In de slotfase was Nienhuis even niet alert. Pronk reageerde adequaat en speelde naar winst. Dat lukt Harold Boom niet. Tegenstander Martijn Bakker kende vreselijke tijdnood. Desondanks vlocht hij dusdanige verwikkelingen in de stelling, dat beide spelers met remise tevreden waren.

Overige uitslagen: Van der Wijngaart - Van de Weteringh, Bootsman - Van de Brink, Eshuis - Verduyn, Van der Niet - Janssen, Mouthaan - Ziegler, Pasveer - Bakkenes, Teunissen - Banga, Postma - Hartsuiker en Smit - Rood allen 1-0. Van der Vos - Havinga, Van Esch - Degenhart, Di Pietro - Van Roekel en Numan - Bor 0-1. Remise speelden: Zee - Kingma en Spronk-Heynis.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Foto: Jan Pijkeren (rechts) en Thomas Slijper zorgden voor spektakel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie