Ambulances vaker op tijd in gemeente Ede

25 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De inzet van een extra motorambulance heeft Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) geen windeieren gelegd. De cijfers met betrekking tot aanrijtijden zijn in 2008 opnieuw verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal kwam 91,3 procent van de spoedeisende ritten in de gemeente Ede binnen de norm van vijftien minuten aan bij de patiënt. In de 2007 lag dit percentage nog op 90,6.

Vooral in het vierde kwartaal lag het percentage spoedritten binnen vijftien minuten hoog, op 93,5 procent. Dit was een stuk hoger dan in de eerste drie kwartalen, waarin respectievelijk 89,9, 91 en 90,5 procent van de spoedeisende ritten binnen het kwartier bij de patiënt aankwam.

Ambulancemotor

De winst in de laatste drie maanden van 2008 kan vooral worden toegeschreven op de inzet van een extra ambulancemotor. HGM kreeg begin 2008 extra middelen ter beschikking om een extra motor in te zetten. Maar pas in het laatste kwartaal van 2008 was de hiervoor noodzakelijke formatie verpleegkundigen aangetrokken en opgeleid waardoor pas in die maanden volledige invulling kon worden gegeven aan de verhoging van de paraatheid.

Beter

De cijfers in de gemeente Ede zijn traditioneel wel beter dan over de hele regio Gelderland Midden. Zo reed over heel 2008 in de gehele regio 88,24 procent van de spoedritten binnen het kwartier naar de patiënt toe, ten opzichte van 85,65 in 2007.

Overigens zijn binnen de gemeente Ede zelf ook grote verschillen waar te nemen. Zo scoort Deelen honderd procent, maar daarbij dient te worden gemeld dat er in heel 2008 slechts één spoedrit naar toe ging. Verder scoren de plaatsen Ede (92,3), Ederveen (94,3), De Klomp (93,8), Lunteren (92,2) en Wekerom (92,3) ongeveer dezelfde percentages. Daaronder volgen Bennekom (89,4) en Otterlo (84,5) op niet al te grote afstand.

Harskamp

Maar vooral bij ritten naar Harskamp wordt de norm van vijftien minuten aanrijtijd tussen melding en aankomst in veel gevallen niet gehaald. Over heel 2008 'scoort' Harskamp 77,8 procent, maar uitgesplitst in kwartalen is daar een dramatische daling in te zien. Zo reed in het eerste kwartaal van 2008 nog 91,7 procent van de spoedritten binnen een kwartier naar Harskamp. In het tweede kwartaal was dat gedaald tot 83,3 procent, in het derde kwartaal was dat 75 procent en in het laatste kwartaal zelfs 68,4 procent.

,,Het is moeilijk aan te geven waar dat nou door komt", zegt Adriënne Spijker van HGM. ,,Je ziet inderdaad dat een toenemend aantal spoedritten niet binnen vijftien minuten aanwezig is. Maar dat kan net zo goed zestien minuten zijn als dertig of meer. Die splitsing kunnen we nog niet maken. Ook kan ik nu niet zeggen waarom de ontwikkeling in de cijfers er is. Zo kan het zijn dat een ambulance van verder moest komen. Het heeft te maken met beschikbaarheid van ambulances. Wat wij het belangrijkste vinden is dat de cijfers over de regio als geheel, maar ook de cijfers over de gemeente Ede als geheel, verbeterd zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie