Spaanse hitte in Cultura

26 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Muziekformatie Cobla La Principal d’Amsterdam treedt vrijdag 13 maart op in Cultura. Een afwisselend concert met vrolijke en melancholische klanken uit het Middellandse-Zeegebied, van de diepe middeleeuwen tot nu. Cultura-docent Yvonne de Winter introduceert de Cobla in de serie Kruipend Bloed in Cultura. De Winter maakt zelf deel uit van deze warmbloedige muziekformatie.

Ooit in Barcelona geweest en op de trappen van de oude kathedraal, in de brandende zon, zo’n elftal muzikanten op buitenissige blaasinstrumenten zien spelen – een zogenaamde cobla? Cobla La Principal d’Amsterdam is de enige cobla ter wereld die buiten Spaans en Frans Catalonië optreedt. In authentieke bezetting: flabiol & tamborí, tibles en tenora’s, trompetten, trombone, fiscorns en een contrabas met drie darmsnaren.

Traditiegetrouw speelt een cobla de sardana, een eeuwenoude kringdans die de Catalanen dansen op pleinen van dorpen en steden. Cobla La Principal d’Amsterdam, opgericht in 1987, is een formatie van professionele musici die sardana’s ten gehore brengen uit liefde voor deze melancholieke, trotse en meeslepende mediterrane muziek.

Creu de Sant Jordi

Maar de Amsterdamse cobla gaat verder. Want dit fenomeen, de elfkoppige cobla met zijn rijke, veelbewogen historie, verdient het om nader te worden verkend. Dus zet La Principal d’Amsterdam projecten op touw met herschreven oude dansmuziek en nieuw gecomponeerde, aanstekelijke werken, al dan niet in samenwerking met prominente solisten. Dit steeds met een focus op de landen aan de Middellandse Zee en vanuit een fascinatie voor de huidige, cultureel zo diverse samenleving. Ook in Catalonië blijven deze activiteiten niet onopgemerkt; voor zijn baanbrekende werk ontving de cobla in 2007 het Creu de Sant Jordi (St.-Joriskruis), de hoogste onderscheiding die de Catalaanse overheid kan uitreiken. Met Johan Cruijff zijn de Amsterdamse musici tot dusver de enige Nederlanders die deze eer te beurt viel.

Naast Yvonne de Winter (tible) bestaat Cobla La Principal d’Amsterdam uit Ellen Koot (flabiol & tamborí), Maud Sauer (tible), Joris Vermeulen, Rolf van Kreveld (tenora), Dieuwke Kloppenburg, Gerard Kleijn (trompet), Honoré Prins (trombone), Eric Westerink, Magnus Nilsson (fiscorn) en Peter van Lier (contrabas).

Het concert in Cultura begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te reserveren via telefoonnummer 0318-672800 en via www.cultura-ede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie