Mislukte voorzet zet Advendo'57 op het goede spoor

27 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDERVEEN - De altijd zeer beladen derby tussen Advendo'57 en Lunteren zat een uur op slot. Toen was het Bernard van Vliet die zijn mislukte voorzet in de verre hoek zag zeilen. Vervolgens ontbrandde de derby alsnog. Twee rode kaarten, een gebroken neus en een 2-0 zege voor de thuisploeg was het uiteindelijke resultaat.

,,Dat doelpunt was zeker niet de bedoeling'', bekende Van Vliet na afloop. ,,Er stonden bij de eerste paal, tweede paal en op de strafschopstip, spelers van ons. Ik wilde de bal richting de stip spelen. De bal stuiterde op een polletje. Vervolgens kwam er een dwarrelbal. Omdat de keeper inmiddels een stap achteruit had gezet, kon hij er niet meer bij. Dat de bal dan tegen het net tot stilstand komt, is een heerlijk gevoel: 1-0.

Het was het eerste hoogtepunt. Daarvoor was alleen het enorm grote spandoek opgevallen, waarop afgebeeld stond dat Advendo haar voormalig grote broer een extra zet geeft richting de derde klasse. De favoriete Ederveners konden hun rol niet waarmaken op het overigens bar slechte veld. Het leek wel of het plaatselijke Ginaf Rally Power daar een training had afgelegd.

,,Het was inderdaad heel slecht op een beroerd veld'', beaamde Van Vliet. ,,Er zat bij ons heel veel spanning op. Ook zette Lunteren veel druk naar voren. Daardoor konden wij niet goed opbouwen. Er zat geen lijn in. Het was ook heel chaotisch.'' Echte Ederveense kansen waren er ook dan amper. Gert Jan Veldhuizen dook ineens op voor doelman Ewart van de Steege, maar treuzelde net te lang. En Henry van den Dikkenberg was een keer met het hoofd gevaarlijk.

Strijd

Zeker in de beginfase had Lunteren het spel in handen. Robert Dijkhuizen en Pascal Pol kregen mogelijkheden. Maar gaandeweg het eerste bedrijf paste Lunteren zich aan Advendo. Het enige wat overbleef was heel veel strijd aan beide kanten. Na de thee in eerste instantie hetzelfde spelbeeld. Daarbij werden de overtredingen harder en gemener en vielen aan beide kanten terechte gele kaarten.

'Hoogtepunt' was de elleboog van Pascal Pol op de neus van Marco van Ginkel. Pol kreeg eerste geel en vervolgens rood. Van Ginkel hield er een gebroken neus aan over en moest vervangen worden door Martijn van den Dikkenberg. Advendo profiteerde binnen vier minuten van het mannetje meer. Na een voorzet van Arjo Scholtus, pikte ook Jarco van den Dikkenberg zijn doelpuntje mee: 2-0.

Met nog zo'n twintig minuten op de klok, leek het duel beslist. Renco van Egdom kwam nog bij Advendo in het veld, maar kon na twee gele kaarten binnen vijf minuten, nog met een droog shirt, het veld weer verlaten. Bij zijn laatste actie raakte Lunteraan Stefan Ruijgrok geblesseerd en moest vervangen worden.

Promotie/degradatiewedstrijden

Lunteren probeerde het nog wel in de slotfase. Maar behoudens een kopbal van Edward Sijahailatua kwam men niet. De tiende plek, goed voor promotie/degradatiewedstrijden, lijkt het hoogst haalbare.

,,Wij kunnen na vandaag omhoog kijken'', had Bernard van Vliet al uitgerekend. ,,We staan nu tien punten voor op de nummer 10. Tegen laag geklasseerde teams verspelen wij traditioneel altijd veel punten. Vandaag dus niet. En winnen van Lunteren is sowieso leuk.''

Henry Kalk: ,,Geen kans weg gegeven''

EDERVEEN - ,,Ik ben natuurlijk heel tevreden over het resultaat'', stelde Advendo trainer Henry Kalk na afloop. ,,Over het spel vooral in de eerste helft was ik dat niet. Het was bij ons veel te onrustig. Ik denk een overkill aan concentratie. Daarbij werkte het veld natuurlijk ook niet mee. Wat een drama veld. Van de week is er nog van alles geprobeerd dat de gemeente het veld zou rollen, maar om de een of andere manier had men daar geen tijd voor.''

,,Wat mij deugd deed, was dat we geen enkele kans hebben weggegeven. Na de 2-0 was het inderdaad beslist. Ons uitgangspunt is om eindelijk de laatste weken eens zonder stress op de bank te zitten. Door de twee nederlagen voor de winterstop, leek het toch weer het oude liedje te worden. Maar nu is er een mooi gaatje met de onderste regionen geslagen. Ik denk dat we nog een punt of acht nodig hebben.''

Bij Advendo ontbrak doelman Michael van Ruiswijk. Die scheurde zijn kuitspier bij het van het veld aflopen na een partijtje zaalvoetbal. De verwachting is dat hij een week of zes is uitgeschakeld. Erwin Huijbens was zijn vervanger. Ook Renaldo Fränkel (lies) en Sander Veldhuizen (ziek) ontbraken. Teus van den Bink heeft laten weten na dit seizoen te stoppen op het hoogste niveau.

Dick Eijlander: ,,Wij waren beter''

EDERVEEN - ,,Ik vond ons voetballend gezien de hele wedstrijd beter dan Advendo'57'', oordeelde Lunteren trainer Dick Eijlander. ,,Zij moeten het toch meer van het knokken hebben. En dan is het jammer dat je door zo'n lucky goal verliest. Net als tegen Zeewolde hebben we laten zien in een goede fase te zitten. Jammer dat de beloning nu uitbleef.''

Over de actie van Pascal Pol wilde Eijlander ook nog wat kwijt. ,,Pascal vertelde mij dat hij zich in dat duel breed wilde maken. Hij heeft zeker niet bewust zijn ellebogen op de neus van Van Ginkel gezet.''

De kans is overigens aanwezig dat Eijlander de rest van het seizoen zijn aanvoerder Tonnie Floor vanwege een schouderblessure moet missen. Hij zal waarschijnlijk onder het mes gaan. Vanwege blessures ontbraken tegen Advendo ook Walter Bloemendal en Gilbert Bos.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie