Wens voor derde schaapskooi op Edese Heide

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Er bestaat een kans dat er een derde schaapskooi op de Edese Heide wordt gerealiseerd. Dit bouwwerk zou eventueel in de buurt van de Kreelse Plas en de huidige schaapskooi van herder Aart van de Brandhof kunnen verrijzen. De gemeente Ede heeft voor 2009 in elk geval 390.000 euro begroot voor de realisatie, waarvan 100.000 euro door het provinciale bestuur en 200.000 euro door de Stichting Schaapskudde gedekt kan worden.

De huidige twee schaapskuddes, van ongeveer 150 schapen per kudde, zijn eigenlijk te klein voor begrazing van de hele hei in Ede. Daarom bestaat al enkele jaren de wens van een extra kudde en een derde herder. Het totaal aantal schapen zou verdubbeld kunnen worden van 300 naar 600 schapen.

,,Er is nog geen enkele zekerheid'', zegt Herman Prangsma over het plan. Het bestuurslid van de Stichting Edese Schaapskudde laat weten dat er nog geen besluit is gevallen of de bouw echt door kan gaan. ,,Wij hebben daarover nog niets gehoord van de gemeente. Er vindt nog onderzoek plaats of je dit samen echt wilt en kunt doen. Het is een forse investering en dan ga je niet over één nacht ijs...''

De kleine vier ton aan euro's staat opgetekend als kredietaanvraag bij het ontwikkelingsprogramma Buitengebied Ede in het kader van 'Ruimte voor kwaliteit'. In totaal wil de gemeente hier anderhalf miljoen euro voor uittrekken. Leden van commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en ook de gemeenteraad moeten hier nog groen licht voor geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie