Leerlingen Alexanderschool luisteren naar kabinetorgel

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Maar liefst 230 leerlingen van de Sint Alexanderschool luisterden onlangs naar de klanken van een heus rijksmonument. Het ging om een uniek achttiende eeuws kabinetorgel dat in de Oude Kerk wordt geplaatst en dat afkomstig is uit de buitenplaats De Trompenburg in 's Graveland.

,,Daarbij willen we graag oud en jong op feestelijke wijze betrekken", vertelt Wout Hol, secretaris Stichting Kabinetorgel 1762 Onderhorst Bennekom. Het historische kabinetorgel is gebouwd in Amsterdam in 1762 door Deetlef Onderhorst. Het fraaie instrument is vrijwel origineel bewaard gebleven maar was onbespeelbaar. Het is inmiddels gerestaureerd en het is nu een nieuw rijksmonument in de gemeente Ede. Verwacht mag worden dat het orgel, als belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, een belangrijke impuls zal zijn voor allerlei muzikale activiteiten.

Ruim duizend kinderen uit de groepen 1 tot en met 6 van alle basisscholen in Bennekom zijn uitgenodigd voor het in de kerk bijwonen van één van de in totaal acht kindervoorstellingen.

,,We gaan ongeveer 250 jaar terug in de tijd. Er arriveert een koets en een bijzonder geklede dame komt de kerk binnen. Alle kinderen genieten van een geweldige voorstelling waar de componist Mozart bij betrokken is.. Zijn zusje Nanne spreekt tegen de kinderen zodat een interactie ontstaat. De kinderen worden geheel betrokken bij de muziek. Twee kinderen Vere J en Jaap F mogen op het klavier spelen. Ze doen het erg leuk. Op het grote orgel wordt nog een stuk uit de opera gespeeld en de kinderen horen de boze koningin spreken. Aan het eind zingen we allemaal mee met ‘Altijd is Kortjakje ziek’. De kleuters kennen zelfs ook het tweede couplet. Zowel de jongste als de oudste leerlingen waren enthousiast over de presentatie van het nieuwe orgel. Een goed initiatief om op deze wijze ‘erfgoed’ te laten zien en horen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie