Masterclass centrum voor Jeugd en Gezin

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

In Ede komen later ook centra in de wijken Rietkampen en Veldhuizen en in de buitendorpen Bennekom en Lunteren. ,,Fysiek is het een soort inloopcentrum waar ouders, jongeren en professionals laagdrempelig binnen kunnen lopen met allerlei soorten vragen over opgroeien, opvoeden en gezondheid. De centra gaan preventief werken om zwaardere gevallen van mensen in de jeugdzorg, die met verschillende instanties te maken hebben, te voorkomen en om signalen op te vangen,” stelt Telgen.

,,Eén gezin, één aanpak”, vindt CDA’er Telgen EDE - Het eerste centrum voor Jeugd en Gezin wordt nog voor de zomer in Ede geopend. ,,In mei/juni komt het eerste centrum in het Beatrixpark,” zegt wethouder Roel Kremers desgevraagd. De komst van vijf centra in Ede is voor de Edese afdeling van het CDA aanleiding om een masterclass te organiseren. Daarbij zullen Joke van Harten, lid van de Raad van Bestuur Jeugdzorg Limburg en Mirjam Sterk, Tweede Kamerlid voor het CDA een toespraak houden. ,,Er is al veel belangstelling voor de masterclass,” weet CDA-raadslid Geeske Telgen.

door Jan de Boer

Naast dat een centrum een soort consultatiebureau is, is het voor Telgen als raadslid een vraag wat voor een bemoeienis de gemeente er mee heeft. ,,Hoe gaan de centra werken? En wat gaan ze precies doen? De gemeente Ede is grotendeels vrij om daar zelf invulling aan te geven. De gemeente heeft de regiefunctie en moet er voor zorgen dat er voor elk gezin één aanpak en elk gezin ook begeleid wordt zodat alles instanties niet langs elkaar heen werken. De gemeente moet de regie hebben op één gezin, één aanpak.”

Het meisje van Maasvlakte is een ‘goed’ voorbeeld hoe de instanties geen goed onderling contact hadden. ,,Als CDA vinden wij dat het gezin de plek is waar je geborgenheid geeft. En waar kinderen opgroeien om hun talenten te ontplooien. Er zijn altijd kinderen, die tussen het wal en schip raken. Als overheid kun je die een steuntje in de rug bieden. En kansen geven.”

Telgen pleit niet voor een bureaucratische organisatie bij de centra. ,,Het moet geen problemencentrum, maar een kansencentrum worden. In de centra moet adequaat en meteen ook snel gehandeld worden. Je moet geen jaar hoeven te wachten voordat je bij de juiste instantie bent. Voor mij is het als raadslid belangrijk te weten waar ik op moet letten. Ben ik straks verantwoordelijk dat het centrum voor Jeugd en Gezin goed heeft gehandeld onder de regie van de gemeente?. Kan ik dat, heb ik die expertise in huis?”

Ook een vraag voor Telgen is ‘waar zij op moet sturen’. ,,Hoe kan ik weten of de samenwerking goed is. Moet ik daar op focussen. Of moet ik meer kijken naar de zorg die geboden wordt. Daarom hebben we ook de spreeksters tijdens de masterclass uitgenodigd.” De masterclass wordt maandag 16 maart van 15.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis, Bergstraat 4 in Ede gehouden. De deelname is gratis. Inschrijven voor de masterclass van het CDA kan via beatrijs.van.winsum@ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie