Kaalslag haagbeuken dreigt aan Korenlaan

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De gemeente wil de Korenlaan in Bennekom opknappen. In dat kader zullen 35 haagbeuken aan de Korenlaan worden gekapt. De Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) heeft zo zijn bedenkingen. Volgens Christa Heyting, secretaris van de SME, zijn er goede redenen om deze bomen juist te handhaven.

Heyting: ,,De bomen zijn vitaal, hebben een behoorlijke grootte, en vertegenwoordigen daarom een aanzienlijke waarde, ook in financieel opzicht. Verder dragen de bomen in hoge mate bij aan de fraaie aanblik van de Korenlaan. Kap van deze bomen doet afbreuk aan het lommerrijke karakter van Bennekom, vermindert de aantrekkelijkheid van de woonomgeving en zal leiden tot waardevermindering van de huizen in de omgeving van de Korenlaan.”

Volgens Heyting dragen de bomen bij ,,aan een gezonder leefmilieu door fijn stof te binden en schaduw te bieden. Dat laatste is belangrijk in verband met klimaatverandering. Tot slot dragen de bomen bij aan de biodiversiteit door een onderkomen te bieden aan veel verschillende organismen.’’

De kapaanvraag meldt als reden voor velling ‘vervanging en opnieuw bestraten van trottoirs’. Heyting bestrijdt de noodzaak tot kap: ,,Het trottoir is vijf tot negen tegels breed, en lijkt makkelijk te repareren en te herprofileren zonder de bomen geweld aan te doen. Dwingende redenen om de bomen te kappen ontbreken dus. Daarmee is de motivatie ontoereikend.” Heyting geeft aan dat er in de aanvraag van de kapvergunning aan aantal slordigheden geslopen is.,,Volgens de vermelding van de kapvergunning zou het om beuken gaan, terwijl het volgens de kapaanvraag zelf gaat om haagbeuken (Carpinus betulus). Verder meldt de tabel in de kapaanvraag dat het om 35 bomen gaat, terwijl onder ‘Reden van velling’ vermeld staat dat het de bomen met nummer(s) 1 t/m 38 betreft. Op de bij de aanvraag gevoegde kaart staan alleen de bomen met nummers 1 t/m 35 aangegeven en dat zijn haagbeuken.”

Daarnaast meent de SME dat een grotere zorgvuldigheid op zijn plaats is.,,Er wordt niet vermeld of zich in de bomen vogels of zoogdieren bevinden die de bomen gebruiken als vaste verblijfplaats. Bovendien is niet duidelijk of er overleg gevoerd is met belanghebbenden. Tot slot wordt niets vermeld over eventuele vervanging van de betreffende bomen.” Om deze redenen heeft de SME de gemeente verzocht de kapvergunning niet toe te kennen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie