Man ontkent diefstal met geweld

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Een 29-jarige man uit Ede, die in een elektronicazaak een diefstal pleegde, zou wel heel agressief hebben gereageerd toen personeelsleden hem betrapten. Hij trok een mes en maakte stekende bewegingen in de richting van de medewerkers. Diefstal met geweld, concludeerde justitie bij het Arnhemse gerechtshof.

De Edenaar werd eerder veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk. Maar de man ging in beroep omdat hij bij de zitting van de politierechter niet aanwezig kon zijn en dus zijn zegje niet kon doen. De man ontkent namelijk categorisch een steekwapen te hebben gehanteerd. Bovendien werd hij zelf door de medewerkers mishandeld, stelde de verdachte.

Drie personeelsleden grepen de 29-jarige de bewuste dag in mei vorig jaar in de kraag. Het bleek dat de man een modem in een plastic zak had gedaan en niet van plan was het apparaat te betalen. Hij verzette zich hevig, klapte een mes uit en hield het in de richting van het drietal. Na zijn aanhouding bleek dat de Edenaar eerder die dag ook op strooptocht te zijn geweest. Uit verschillende winkels stal de man onder meer een headset, sieraden en zonnebrillen.

De verdachte gaf toe dat hij in de elektronicazaak een mes bij zich had. Maar daar zou hij zeker niet mee hebben gedreigd. De vermeende dief haalde echter fel uit naar de medewerkers die hem met grof geweld te lijf zouden zijn gegaan. ,,Toen ze me controleerden heb ik het modem teruggegeven. Ik wilde de winkel uitlopen, maar ineens sloegen ze me in elkaar’’, aldus de Edenaar over het incident.

Het openbaar ministerie vond bewezen dat de man alle diefstallen heeft gepleegd. De aanklaagster eiste een half jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Justitie oordeelde dat een langere voorwaardelijke straf op zijn plaats is om te voorkomen dat de Edenaar weer over de schreef gaat. De advocate van de 29-jarige vroeg het hof haar cliënt in het geval van een veroordeling onbetaalde arbeid op te leggen.

Uitspraak: 16 maart. (APA)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie