Duurzaamheid en veiligheid in één systeem voor bedrijventerrein

10 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede laat een duurzaam warmte- en koudenet aanleggen op het nieuwe bedrijventerrein A12 Ede-Veenendaal. De gemeente heeft hierover een akkoord bereikt met UDV Energie. UDV Energie zal het net in 2009 gaan aanleggen. Het warmte- en koudenet wordt aangelegd in combinatie met een centrale bluswatervoorziening. De combinatie van deze voorzieningen op een groot bedrijventerrein is uniek. Op deze manier worden duurzaamheid, comfort en veiligheid in één systeem gecombineerd.

Het warmte- en koudenet maakt gebruik van de warmte en koude van het grondwater in de bodem. Het water wordt opgepompt en via een ringleidingnet gedistribueerd naar de aangesloten bedrijven. De bedrijven hebben een elektrische warmtepomp, waarmee het aangevoerde water op de gewenste temperatuur kan worden gebracht om de gebouwen te verwarmen. Zomers kan het koude water gebruikt worden om ruimten te koelen. Een separate koelinstallatie wordt hiermee overbodig. Bedrijven kunnen op basis van vrijwilligheid een aansluiting op het net krijgen, ze kunnen dus ook kiezen voor aansluiting op het gasnet. UDV Energie sluit bloemenveiling Plantion als eerste aan op het collectieve systeem.

Energiebesparing

Het warmte- en koudenet met warmtepomp levert ongeveer 40-50 procent energiebesparing op, in vergelijking met de traditionele CV-ketel en (elektrische) koelmachine. Dit betekent dat aanzienlijk minder van het broeikasgas CO2 wordt uitgestoten. Door aan te sluiten op het warmte- en koudenet leveren de bedrijven een bijdrage aan de oplossing van de klimaatproblematiek. De kosten van verwarming en koeling via het warmte- en koudenet zijn lager dan de kosten van een traditioneel systeem (gasverwarming en elektrische koeling).

Via het aan te leggen ringleidingnet wordt ook bluswater gedistribueerd naar bedrijven, die daarmee hun sprinklerinstallatie kunnen voeden. Aansluiting op het CBV-systeem is niet verplicht, tenzij bedrijven kiezen voor een sprinklerinstallatie. Deze collectieve voorziening is voor het bedrijf goedkoper dan een individuele bluswatervoorziening. Ook de brandweer gaat voor bluswater gebruik maken van het net.

Exploitant

UDV Energie is een combinatie van Unica Ecopower B.V. en Dura Vermeer Ruimtelijke Ontwikkeling BV. De combinatie heeft op kleinere schaal al meerdere van dergelijke systemen in Nederland gerealiseerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie