Geen nieuwe Lunterse boeren

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De samenwerkende organisaties gaven de opdracht in handen van de firma Royal Haskoning, een firma die actief is op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling.

Verstedelijking tussen Ede en Barneveld LUNTEREN - Dertig grote boeren mogen nog doorgroeien, maar verder is nieuwvestiging van agrariërs taboe in het gebied tussen Ede en Barneveld. Er komt vooral ruimte voor wonen en werken in het gebied tussen de A30 en de spoorlijn, met Lunteren als middelpunt. Dit is te lezen in een defitief rapport van de provincie Gelderland en regio De Vallei.

Die concludeert dat de druk op het studiegebied groot te noemen is als het gaat om de richting van de verstedelijking.

Concreet moet hier dus gedacht worden aan bijvoorbeeld uitbreiding van bedrijventerrein De Stroet bij Lunteren en vlek C aan de noordkant van Kernhem voor toekomstige nieuwbouw.

Volgens Haskoning is de behoefte aan vestiging van nieuwe boeren in het gebied beperkt, wat ook het geval is wat betreft de milieuruimte. ,,Bovendien lijken er in de aangrenzende gebieden ten westen van de A30 en bij Kootwijkerbroek meer ontwikkelingsmogelijkheden. Daar is nog milieuruimte beschikbaar. Naar de exacte mogelijkheden mogelijkheden dient nog studie plaats te vinden’’, schrijven de onderzoekers.

De tijdelijke stopzetting van subsidie kan worden gehandhaafd, aangezien nieuwvestiging in het gebied niet aan de orde is. Haskoning schrijft dat zij het wel van belang vindt om voldoende ruimte te geven aan bestaande bedrijven die zich doorontwikkelen. ,,Dit zijn bedrijven die de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen gaan, aangezien er door de stoppers voldoende ruimte vrij komt om door te groeien.’’

Nieuwe functies van stoppende boeren kunnen milieugevoelig zijn en dus bijten met grootschalige landbouw. ,,Indien mogelijk zou hierover in een vroeg stadium begeleiding moeten plaatsvinden vanuit de overheid en instanties naar de stoppers.’’

Haskoning wijst ook op het feit dat er onzekerheid bestaat over de ruimteclaim van Food Valley in het bewuste gebied, de bedrijven die als uitvloeisel actief zijn van de Wageningen Universiteit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie