Dag ter bestrijding van racisme en discriminatie

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - 'Samen voor Ede' houdt vrijdag 27 maart een aantal activiteiten in het kader van 'Dag ter bestrijding van racisme en discriminatie'. De organisatie is voortgekomen uit een initiatief van de gemeente Ede en een groot aantal organisaties.

Het gaat om kerken, moskeeën, allochtone en andere organisaties, politieke partijen. Deze organisaties zijn enkele malen bij elkaar geweest met als doel mogelijke problemen door het uitbrengen van de film Fitna te voorkomen. Nadat bleek dat de film geen maatschappelijke turbulenties veroorzaakte besloten de organisaties samen verder te gaan. Doel was en is het onderling begrip en de onderlinge solidariteit te vergroten en waar mogelijk uit te dragen naar de Edese bevolking. Vanuit dit doel worden verschillende activiteiten georganiseerd waarbij de gemeente Ede financiële ondersteuning geeft.

Samen voor Ede is uniek in haar samenstelling, een doorsnee van verschillende etnische en culturele groepen en religieuze, levensbeschouwelijke en politieke stromingen. ,,Hoe beter kan een dergelijke bundeling zich wapenen tegen intolerantie, racisme en discriminatie dan door solidariteit. Solidariteit jegens elkaar en solidariteit in de strijd tegen. Cruciaal is hierbij de herkenning, erkenning en kennis om met discriminatie en racisme om te gaan'', aldus Karel-Jan Visser.

De viering in Ede zal daarom ook in het kader staan van het overdragen van kennis door gespecialiseerde organisaties. In het programma zijn opgenomen: een masterclass discriminatie, racisme en extreemrechts door een medewerker van het Anti Discriminatie Bureau Ede-Wageningen, een interactieve lezing door de Stichting Vredeseducatie en een PowerPoint presentatie door de Bahai gemeenschap. Verder is er Afrikaanse muziek en zal vermoedelijk wethouder Simon van de Pol de manifestatie openen.

Sharpeville

Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale dag ter bestrijding van racisme en discriminatie. Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuidafrika een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte. De demonstratie was georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres.

De pasjeswet dwong de zwarte bevolking dáár te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie