Wethouder flink onder vuur

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het lijkt op een woordspelletje te worden over stadsverwarming of blokverwarming, waarbij de gemeente verwijst naar bronnen als Wikipedia en de Dikke van Dale. En waarbij Van ‘t Loo verwijst naar regels die zijn vastgesteld door de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer. De woordvoerster van KindveiligKernhem beklemtoonde dat de stadsverwarming niet per se weg hoeft. ,,Als hij maar voldoet aan de Nederlandse regels voor hinder en veiligheidseisen.”

Warmtelevering Kernhem blijft een heikel punt EDE - Wethouder Simon van der Pol lag danig onder vuur tijdens een commissievergadering over de warmtevoorziening in de wijk Kernhem. Het vuurtje werd aangestookt door Hester van ‘t Loo van KindveiligKernhem. Tijdens de beraadslagingen hadden veel politieke partijen kritische kanttekeningen over de warmtelevering in de jongste Edese woonwijk, waarover de Raad van State Ede op de vingers tikte.

Volgens Simon van der Pol maakt het niet uit of je ‘het beestje’ stads- of blokverwarming noemt. Ab Dominicus (GroenLinks/PE) sprak zware woorden over een overheid, die het vertrouwen kwijt raak bij de inwoners. KindveiligKernhem heeft dat vertrouwen niet meer. Van ‘t Loo: ,,Moeten we de wethouder nu maar vertrouwen op zijn woorden. Dat vertrouwen is hij al lang kwijt door al zijn handelen, zijn bagatelliseren en zijn onjuiste uitspraken.”

De wethouder zelf, die aankondigde dat er in Kernhem binnenkort een inloopavond over de warmtelevering wordt gehouden, dacht aan de hand van zijn contacten dat de bewoners nog altijd vertrouwen in hem hebben. Koos van Boven (GemeenteBelangen) vond dat het rapport SAVE, dat de gemeente liet maken, aan alle kanten rammelt. Van Boven pleitte er voor om de KEMA in Arnhem een second opinion te laten uitvoeren. ,,Een onderzoek dat niet alleen naar het verleden kijkt. Maar ook naar het heden en naar de toekomst kijkt. Ik kom hierover met een initiatiefvoorstel”

Ondanks dat de fracties van de PvdA en ChristenUnie al meteen lieten weten geen enkele behoefte aan een extra onderzoek te hebben, lijkt het er toch een meerderheid voor het onderzoek van de KEMA te zijn. De fractie van GroenLinks/PE en de de fracties Van Os en D66 zagen het wel zitten. Ook Jaap Boot (CDA) bleek een warm voorstander van de second opinion te zijn. ,,Het hele rapport van SAVE is gebaseerd op de woorden blokverwarming en stadsverwarming. Dat staat er niet aller-duidelijkst. De bewoners van Kernhem moeten overtuigd worden, dat de warmtevoorziening in de wijk veilig is.”

Ook de nieuwe warmtevoorziening in Kernhem zal aan alle eisen voldoen, verwacht Van der Pol. De wethouder kreeg de commissie ook over zich heen met de vraag waarom er nog altijd geen nieuw hekwerk bij de te vervangen huidige installatie in de wijk staat. ,,Het hekwerk zal er over een maand staan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie