Eerst paal symbolisch geslagen

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het naambordje had de gemeente Ede al eerder geplaatst. De straat is genoemd naar prof. Wellensiek. Zijn onderzoek naar de bloei van planten was van grote betekenis voor de tuinbouwpraktijk. Ook is zijn naam nog verbonden aan zijn veredelingswerk aan cyclamen. De in Bennekom wonende weduwe van Wellensiek kon door ziekte niet aanwezig zijn bij de plaatsing van het bord.

Nieuwbouw Plantion aan Wellensiekstraat EDE - Het heien werd door de twee heimachines niet stilgelegd tijdens de officiële plichtplegingen bij de bouw van bloemenveiling Plantion. Wel eventjes toen de voormalige voorzitters Willem Heemskerk en Jos Kersten symbolisch gezamenlijk de eerste paal sloegen. Al twee weken wordt er geheid aan de Wellensiekstraat, de naam die het gemeentebestuur aan de straat gaf. In de laatste week staan er drie heimachines. Als heipaal numero 2.724 is geslagen is het karwei geklaard.

door Jan de Boer

,,Met het slaan van de eerste paal wordt de datum 6 maart 2009 een historische datum voor ons,” zei André van Kruijssen, algemeen directeur van marktplaats Plantion. ,,Het slaan is een echte mijlpaal. En ik heb geleerd dat je zoiets moet vieren. Natuurlijk zijn wij het ons bewust, dat je in moeilijke marktomstandigheden rustig en gepast moet vieren. Nadat drie jaar geleden de nieuwe coöperatie Plantion ontstond, is ook meteen besloten om op deze mooie centrale plaats te gaan bouwen.”

En daar heeft Plantion zo lijkt het nog altijd geen spijt van. Zeker niet de Edese wethouder Roel Kremers. ,,Hier staat een gelukkig wethouder. Heel wat collega’s van mij uit andere gemeenten zouden graag met mij willen ruilen”, denkt de Edese wethouder van economie. ,,Terwijl het hele land de mond vol heeft van recessies en crisissen, begint Plantion gewoon met de bouw van een nieuwe veiling.”

Voorsprong

Dat is heel verstandig, vindt Roel Kremers. ,,Want de economie zal zich weer een keer herstellen. Als ik de ramingen van het Centraal Planbureau goed begrepen heb, trekt de winstgevendheid van bedrijven al in 2010 weer fors aan. Dat betekent dat Plantion straks in een aantrekkende economie vanuit de modernste marktplaats van het land bloemen en planten kan gaan verhandelen. Plantion kan dan met een voorsprong beginnen.”

Kremers verwacht dat Plantion één van de blikvangers zal worden van de nieuwe bedrijventerreinen. ,,Het is niet alleen een bijzonder bedrijventerrein, maar ook een zeer gewilde. Ondanks de economische dip waar we in zitten, is er nog steeds volop belangstelling voor de terreinen. Die belangstelling is bepaald niet teruggelopen toen Plantion aankondigde zich hier te willen vestigen.”

In de loop van 2010 is de nieuwbouw gereed. Volgens bouwmanager Jan Zoet verliep het bouwproces soms in sneltreinvaart. ,,Maar ook als een processie, twee stappen vooruit, één stap achteruit. Soms leek het af en toe op chaos. Over een jaar moet het klaar zijn. Het hele warmtekoudetraject moeten we nog integreren. We zijn aan het rijden, de laatste veranderingen aan het aanbrengen. Met z’n allen wordt het een enorme krachtsinspanning.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie