door Feike Klomp

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Bart Vonk maakte namens Rijkswaterstaat aan een dertigtal aanwezigen duidelijk, dat deze avond puur bedoeld was om ideeën in te brengen. ,,Denk daarbij aan invulling langs het traject van het groen, de inrichting van tunnels, kleuren en vormen.” Rijkswaterstaat wil nadrukkelijk omwonenden bij het project betrekken. ,,Het is op deze avond niet de bedoeling om over milieuaspecten te praten. Die mogelijkheid wordt later in mei of juni gegeven. Het is dus geen inspraakavond maar een meedenkavond,” stelde Vonk nadrukkelijk.

Vervolgens sprak namens Rijkswaterstaat projectleider Arthur De Craen. Hij keek terug naar het ontstaan van het plan en blikte vooruit door het tijdspad uit te leggen: ,,Dit plan om de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord te verbreden begon met de nota mobiliteit waarin de knelpunten waren aangegeven. Het traject Maanderbroek tot Waterberg loopt vol en dit moet voor 2020 worden aangepakt.” Vervolgens werden de belangrijkste uitgangspunten van de verbreding van de A12 uiteengezet. De Craen: ,,Uitgangspunten zijn capaciteitsuitbreiding en het oplossen van het bereikbaarheidsknelpunt. Dat houdt in dat de A12 van twee naar drie rijstroken wordt verbreed, compleet met vluchtstrook. De snelheid blijft in principe 120 en bij het Veluwedeel komt geen verlichting. Verder komen er geen nieuwe aansluitingen op dit stuk en blijft de snelweg op de plek waar die is. Hooguit zijn er kleine aanpassingen.”

Maptables

Na nog een uiteenzetting over aparte onderdelen van het traject, gingen de belangstellenden in twee groepen uiteen om ideeën en opmerkingen in te brengen. Rijkswaterstaat gebruikte voor deze gelegenheid voor het eerst maptables. Dat zijn interactieve tekentafels op wielen met een computerscherm. De bezoekers konden zelf hun idee invoeren, uittekenen en laten vastleggen. Zo werd bijvoorbeeld een transparant geluidsscherm geopperd en gelijk ingetekend.

De Craen was blij met de methode: ,,Ik zie dat groepen actief met elkaar discussiëren. Veel bezoekers hebben zich goed voorbereid. Wij zullen deze ideeën zeker serieus in overweging nemen.”

Er is ook een bijeenkomst op donderdag 23 maart om 20.00 uur in De Brink te Bennekom. Meer informatie: www.rijkswaterstaat.nl/A12

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie