Klikspaan!

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Valt het u ook op dat er bijna nooit meer gesproken wordt over het begrip ‘normen en waarden’?

De ministers Balkenende en Remkes spraken hier in 2005 over met negentien burgemeesters, waaronder Roel Robbertsen van Ede. Er werd een werkgroep in het leven geroepen. De kwaliteit van de leefomgeving moest omhoog.

Nu, bijna vier jaar later, kan gezegd worden dat hier op spontane wijze geen snars van terecht is gekomen.

De overheid is er inmiddels wel in geslaagd de roddelhormonen van mensen te animeren. En wat is er in dit enge soaptijdperk leuker dan een ander in een kwaad daglicht te stellen, nietwaar? In plaats van misstanden via de dialoog op te lossen, geef je je opponent gewoon aan.

Naast burgernet, het systeem waarmee deelnemers in het holst van de nacht gevraagd wordt uit te kijken naar een kruiwagen met inhoud, is er weer iets nieuws bedacht. Little Sister, heet het vriendelijk. Alsof het een nieuwe creatie uit de Barbie collectie betreft. Een ordinaire kliklijn om aanstekers van vuurwerk te beteugelen. Dat kan in de toekomst nog wat worden wanneer we met Pasen maar twee eieren mogen verorberen.

Een zorgwekkende ontwikkeling. Ik moet dan denken aan speelfilms over de Tweede Wereldoorlog, en verhalen van mijn vader uit die donkere periode. Lekker anoniem klikken wordt een rage, voorspel ik u. Misschien is het een optie er een promotiefilmpje tegenaan te gooien. Een acteur als Rijk de Gooijer lijkt me de juiste persoon daarvoor.

Tikkeltje getikt? Met de supporters van deze middelen zal ‘t nooit klikken.

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie