Jongerenwerkers mee op bussen met agressieve jongeren

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE / VEENENDAAL - Er rijden geregeld jongerenwerkers mee in de lijnbussen van Veolia, dit om een beeld te krijgen van geweld en agressie tegen buschauffeurs. ,,De afgelopen week werd er al drie keer geslagen'', bevestigt Lutz Kressin, bestuurder van FNV-Bondgenoten die er aandacht aan besteedt.

Hij weet ook dat het onder meer gaat om de schooljeugd die meerijdt van Veenendaal naar Ede. Een chauffeur besloot vorige week nog naar aanleiding van lastige jongelui in zijn lijndienstbus naar het politiebureau te rijden. De groep gedroeg zich baldadig en drukte steeds op de stopknop waarop de chauffeur stopte bij de eerstvolgende halte, maar er stapte niemand uit. Toen dat zich meerdere malen voordeed, besloot hij van de route af te wijken en rechtstreeks naar het politiebureau te rijden. Daar werd de groep, bestaande uit achttien inwoners van Veenendaal en variërend in leeftijd tussen de 17 en 22 jaar, uit de bus gehaald.

,,We zijn zeer verheugd dat Veolia direct actie onderneemt. Ze gaan er serieus mee aan de slag'', aldus Kressin. Het vervoersbedrijf heeft overleg gevoerd met jeugdwerk. Jongerenwerkers stappen de komende tijd regelmatig op de bus om een idee te krijgen van de omvang van de problemen.

De FNV besteedt deze tijd extra aandacht aan geweld en agressie in de bus en verzoekt chauffeurs voorvallen te melden. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft een landelijke contactfunctionaris aangesteld die over geweld en openbaar vervoer gaat. Hij moet de problemen in kaart brengen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie