Ruim 250 jongeren op 'Prayerevent Shockwave'

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Wat een geluk dat wij in vrijheid kunnen bidden", realiseert Suzanne van de Wint zich na afloop van het internationale prayerevent Shockwave in Ede. Ruim 250 jongeren kwamen zaterdagavond naar de Schuilplaats om te bidden voor hun leeftijdsgenoten die worden vervolgd om hun geloof. Underground, de jongerentak van Open Doors, organiseerde het evenement.

,,Het zou heel lastig worden om zoiets te organiseren in Iran", vertelt André Hovsepian. Zijn vader, een kerkleider in Iran, werd in 1994 met 28 messteken om het leven gebracht, omdat hij het opnam voor een moslim die christen was geworden en die enkel om die reden tot de doodstraf was veroordeeld. ,,Je zou er absoluut geen reclame voor kunnen maken, zoals hier is gedaan. Uitnodigingen zouden mondeling zijn gegaan, niets op flyers of posters. Als je dat wel zou doen, is de kans erg groot dat het evenement wordt verstoord."

Hovsepian vertelt de jongeren tijdens Shockwave over de gruwelijke moord op zijn vader en wat dat met hem deed. Daarnaast vertelt hij ze over de huidige situatie van christenen in Iran. Nog steeds is de situatie er slecht; Iran is de nummer 3 op de Ranglijst Christenvervolging, die Open Doors jaarlijks uitbrengt. Open Doors biedt sinds 1955 morele en praktische steun aan christenen die vervolgd worden om hun geloof. Het jongerennetwerk Underground wil dat jongeren op de bres gaan staan voor jonge christenen die onderdrukt worden en brengt hun leefwereld dichterbij in de campagne Walk in their Shoes.

,,Ik hoop dat de jongeren zich ervan bewust zijn geworden, dat er christenen zijn die gruwelijke dingen meemaken, alleen omdat ze voor hun geloof uitkomen", zegt Hovsepian. Zijn boodschap komt aan. De jongeren gaan zaterdagavond in groepen uiteen om te bidden voor christenjongeren op het Arabisch Schiereiland, in Iran en in India. In de gebedsruimtes krijgen hun leeftijdsgenoten een naam en een gezicht, wordt soms specifiek voor personen gebeden. ,,Ergens wist ik wel dat het gebeurt, maar dat het zó erg was, besefte ik niet", vertelt Eva Kuiper.

,,Ik ben wel geschrokken van wat ik vanavond hoorde, maar vind het wel heel gaaf dat je dus eigenlijk aan het bidden bent met mensen over de hele wereld", concludeert Jan Willem Lenting uit Wageningen. Niet alleen in Ede werd gebeden, ook in onder meer Zuid-Afrika en Australië deden jongeren mee aan Shockwave. ,,Super dat je met wildvreemden zoiets moois kunt doen. Dat je door het gebed toch een band hebt en stil kunt staan bij wat er in de wereld gebeurt."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie