'Regionaal bedrijfsleven ondersteunt ambitie Food Valley'

12 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - VNO-NCW Valleiregio, MKB Valleiregio, de Federatie Ondernemerskringen Valleiregio en de Kamer van Koophandel ondersteunen de ambitie van Food Valley om van de Gelderse Vallei een Europese topregio op het gebied van gezonde en duurzame voeding te maken. Het regionale bedrijfsleven benadrukt dat er nog veel 'huiswerk' moet worden gedaan om die ambitie waar te maken. Dat stellen de organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Vorige week overhandigde Theo Meijer, voorzitter van de initiatiefgroep, de Ambitieschets aan de Commissaris van de Koningin in Gelderland, Clemens Cornielje. Henrie van Beusekom, voorzitter van het gezamenlijke bestuur van VNO-NCW Valleiregio en de Federatie Ondernemerskringen Valleregio is blij met de focus die Meijer aanbrengt en geeft namens alle organisaties aan dat Food Valley op steun vanuit het bedrijfsleven kan rekenen. ,,Om straks wereldwijd topbedrijven in de regio te kunnen faciliteren moeten de bedrijven in de regio, maar zeker ook de regionale overheden, er klaar voor zijn. Dat zijn we nog niet, maar wij zijn bereid ons hier sterk voor te maken.”

Kennis, kunde, kassa

Voldoende voedsel voor iedereen, dat is volgens Van Beusekom een wereldwijde opgave waarin de Gelderse Vallei de spelbepaler kan worden. Voedsel en voeding is van alle tijden en de Valleiregio kan zich onderscheiden door in deze keten kennis en kunde om te zetten in kassa. Maar dat geldt dan wel voor alle branches die actief zijn rondom die voedselketen, ook de traditionele. Dat zijn branches als de bouw, distributie en de zorg. Een nog betere samenwerking tussen de bedrijven is nodig. Het bedrijfsleven is blij met het streven van Food Valley om eerst te investeren in het ondersteunen en opzetten van gespecialiseerde mkb-bedrijven in de regio om vervolgens grote toonaangevende internationale bedrijven aan te te trekken.

Investeren in voorzieningen

De werkgeversorganisaties in de regio vinden dat er snel geïnvesteerd moet worden in adequate regionale voorzieningen om daadwerkelijk een Europese topregio te worden. Van Beusekom: ,,10.000 extra werknemers in 2020, waar Food Valley op inzet, willen wonen, werken en recreëren. Dat vraagt om extra ruimte en voorzieningen. Het bedrijfsleven is van mening dat de A30 de centrale as is van het gebied waar stedelijke voorzieningen en groene ruimte elkaar moeten gaan ontmoeten. Met behoud van identiteit, aldus Van Beusekom. ,,Daarnaast zal er toch echt een oplossing voor de ontsluiting van de zuidzijde van de Vallei moeten komen. Wij dringen aan op een goede regionale oplossing door verbreding van de bestaande verbinding bij Rhenen. En wellicht dat het realiseren van een verbinding per spoor met het Rivierengebied wel eens een goede oplossing zou kunnen zijn.”

Gezamenlijk netwerk

Het realiseren van de ambitie van Food Valley vraagt van alle partijen om open te staan voor verandering. Van Beusekom: ,,Als we deze toppositie willen bereiken, moeten we als bedrijfsleven nu daadwerkelijk de handen in één slaan en netwerken bij elkaar gaan brengen. Niet alleen om te lobby-en in Den Haag en Brussel, maar ook om in de regio daadwerkelijk aandacht te hebben voor onze ondernemers.”

Het bedrijfsleven pleit er ook voor dat de overheden één lijn trekken. Hiervoor is een regionale toekomstvisie en agenda nodig en een gebiedsregisseur die echte keuzes maakt. ,,Als er straks een bedrijf uit het buitenland zich komt melden in de Vallei kan hij of zij niet van het kastje naar de muur gestuurd worden.” Van de regio mogen we dan verwachten dat gemeenten onderling niet gaan concurreren”, aldus Van Beusekom.

Zie ook www.vno-ncwmidden.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie