Zoektocht naar 'centrum voor amateurkunst' gaat door

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Een nieuw te bouwen centrum voor amateurkunst aan de Peppelensteeg is, na onderzoek, door het gemeentebestuur afgeblazen. Het blijkt vooral financieel geen haalbare kaart. ,,Toch blijven zoeken naar mogelijkheden'', zo verwoordde Astrid Wagenaar (PvdA) maandagavond de teleurstelling van zo goed als alle commissieleden van maatschappelijke zaken.

De politici vinden dat de gemeente maar om de tafel moet met partijen als De Reehorst, Cultura en Cinemec om een grote ruimte beschikbaar te stellen als daar behoefte aan is. Bijvoorbeeld betalen per uitvoering. Ook wethouder Evert van Milligen verklaarde dat hij met deze partijen wel mogelijkheden ziet. De Reehorst noemt hij ,,het mooie alternatief'', ook omdat de directie weer meer op Ede gericht zou zijn, Cinemec zou oren hebben naar popconcerten en Cultura zou misschien wel uitgebreid kunnen worden.

Het CDA was teleurgesteld, maar is blij met de positieve grondtoon van het college. De partij wees ook op het religieus erfgoed dat niet vergeten moet worden, gebouwen die eventueel ruimte kunnen bieden aan veertig koren en orkesten. De ChristenUnie (CU) opperde een samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), de school die immers meer ruimte nodig heeft. Jan de Kluijver tipte in dat licht de 'locatie Praxis' aan en zei dat ook ruimte voor de Baptistengemeente niet vergeten moet worden. Ellen Wijnsouw (GemeenteBelangen) ziet mogelijkheden voor een hal in Ede-Oost (zoals de voormalige defensiegebouwen)

De VVD (Han Kiezebrink) betreurt het dat het gemeentebestuur de initiatiefgroep voor een amateurkunsthal onterechte hoop had gegeven door al een locatie te noemen (de betonnen waterbak naast sporthal De Peppel). Marcel van Dalen vindt het onbegrijpelijk dat de wethouder nu namen als De Reehorst en Cultura noemt, omdat deze partijen in zijn ogen nooit kunnen bijdragen aan de gezochte grote ruimte. De fractievoorzitter van D66 vraagt zich af of de gemeente überhaupt ècht een grondhouding heeft om een dergelijk centrum op poten te zetten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie