Van Altena algemeen directeur CNS

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De 53-jarige Van Altena startte ooit op de pedagogische academie in Utrecht. Studeerde daarna speciale pedagogiek en onderwijskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna kwam, hij in de wereld terecht van opleidingen, werkte bij heel verschillende schooladviesdiensten. ,,Daarbij zag je wel een verschuiving in werkzaamheden. Van oudsher waren het gesubsidieerde instellingen. Je werkte steeds meer vraaggericht, marktgericht. Contractactiviteit noem je dat.”

‘Zwarte scholen- problematiek ook bij ons’ EDE - De in Baarn wonende Theo van Altena is sinds 1 maart 2009 algemeen directeur bij het Christelijke Nationaal Schoolonderwijs (CNS) in Ede en omstreken. Na daar een tijdje op interim basis te hebben gewerkt, maakte Van Altena de overstap naar het CNS. ,,De zwarte scholenproblematiek speelt ook bij ons. We hebben scholen met percentages van dertig of veertig procent. In de beeldvorming lijkt het probleem van het openbaar onderwijs te zijn. Dat klopt niet, het zijn de zwart-wit karikaturen uit het verleden.”

door Jan de Boer

Daarna vertrok Theo van Altena naar het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum (CPS) in Amersfoort. Zijn laatste werkgever was BMC, een expertisebureau voor de publieke sector. ,,Hoe ik bij het CNS terecht ben gekomen? De vorige directeur, Henk Slabbekoorn, was vertrokken. In september kwam ik hier als interim-directeur. Vijfenhalf jaar zat ik met plezier bij BMC, door heel Nederland. Bij verschillende types onderwijs.”

,,Bij mij stond nog op het verlanglijstje vroeg of laat ergens algemeen directeur te worden. Jarenlang heb ik als interim-directeur gewerkt in adviesrollen. Ik wil niet alleen zaaien. Ook bouwen aan een organisatie, oogsten. Waarom nu? Ik vind het leuk de rijke schakering aan ervaring te verbinden in deze organisatie. En daar iets mee te doen. Daar geniet ik nu met volle teugen van.”

Van Altena kreeg signalen als ‘is het niet een keer leuk om bij een organisatie te blijven’. ,,Toen heb ik een brief geschreven.” Na een selectieprocedure kwam hij al gauw boven drijven. ,,De hele vereniging heeft vijftien basisscholen in Ede, Bennekom en Doorwerth. En één speciale school voor basisonderwijs in Ede. Op die scholen zitten bijna 3.700 leerlingen. Er werken op al die scholen 377 mensen.”

Het CNS-bureau voert bestuurlijke taken uit. ,,Die liggen op her gebied van personeelsbeleid, financiën, arbowetgeving en kwaliteitszorg. Het bestuur is ook het aanspreekpunt voor allerlei subsidiegevers en de onderwijsinspectie. We zijn dienstverlenend naar het bestuur en dienstverlenend naar de scholen. Ik krijg de mandaten vanuit het bestuur om het allemaal aan te besturen.”

Het onderwijs staat in het middelpunt van de belangstelling. ,,Bijvoorbeeld als het gaat om vraagstukken op het gebied van de sociale veiligheid, als het gaat om segregatievraagstukken. Laatst werd ik opgebeld dat er in vergelijking met tien jaar meer ongelukken zijn op het gebied van het bewegingsonderwijs. Daar worden dan vragen over gesteld. De dynamiek is volop aanwezig,” besluit Van Altena, volgens wie passend onderwijs nu vooral speelt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie