‘Liefst LOE en STEM samen’

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Hoofdredacteur Ruben Landman (LOE) wees op de ervaring die ‘zijn’ honderd vrijwilligers in de loop der jaren hebben opgebouwd. En dat er helemaal niks mis is met uitbesteding van video-producties aan een professioneel bedrijf (Video Valley). Bovendien zou de sfeer aanzienlijk verbeterd zijn sinds enkele ‘dissidenten’ vertrokken waren.

Politiek twijfelt over keuze lokale omroepen EDE - ,,Eén en één is drie’’, rekende wethouder Evert van Milligen de commissie maandag voor. Met dit rekenkundig vernuft verwoordde hij de meerwaarde van de optelsom en de wens die veel politici hebben: de vrijwilligers van de Lokale Omroep Ede (LOE) en de Stichting Ede Media (STEM) moeten samenwerken. Vooralsnog strijden de twee voor zichzelf om de gunst en de subsidie van de gemeente. Het Commissariaat van de Media beslist uiteindelijk en kan het gemeentelijke advies naast zich neerleggen.

,,Onbekend maakt onbemind’’, betoogde Rien Janssens (STEM). Hij benadrukte de verantwoordelijkheid die zijn organisatie wil nemen om zeer representatief te zijn. ,,Het moet een open podium zijn. Helaas is het college sterk gericht op het verleden.’’

Burgemeester en wethouders hadden inderdaad de voorkeur uitgesproken voor de LOE, ook al verklaarde de wethouder dat in principe beide organisaties voldoen aan de representativiteit voor Ede, formeel ‘programma beleidsbepalende organisatie’ (pbo) genoemd. Van Milligen noemde de STEM wel ,,verfrissend’’ en dat het de LOE had ,,opgeschud tot extra activiteiten’’. De doorslag had voor hem de stijgende lijn en de continuïteit gegeven.

Juist bij dat laatste aspect plaatste Jos van Heuveln vraagtekens. ,,Ik herinner me dat bij de LOE alles ineens op ‘zwart’ ging.’’ De fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU) vroeg zich ook af hoe de professionalisering zal verlopen en wat de toekomst voor de vrijwilligers zal zijn. Landman verzekerde hem dat die allemaal actief kunnen blijven. Jet Verhoeff (GemeenteBelangen) plaatste de vraag of het in zee gaan met de STEM daarom niet op een teleurstelling uit kan lopen voor vrijwilligers. Janssens wees op zijn contacten met Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

D66 nam stelling door te wijzen op de ,,maandenlange onenigheid’’ die er bij de LOE was geweest. ,,Daar moeten we ze niet voor belonen. Ik kies voor vernieuwing’’, aldus fractievoorzitter Van Dalen. Ook de PvdA maakt zich daarom zorgen. Het CDA daarentegen vindt dat de LOE zich in positieve zin bewezen heeft. ,,Ze hebben een fijnmazig netwerk, ervaring en investeerden in apparatuur’’, zei Beatrijs van Winsum.

Na de vergadering bleek de STEM zeker nog oren te hebben naar samenwerking. Bij de LOE zet Landman ,,de deur open’’, terwijl waarnemend voorzitter Dick Kremer zegt dat ,,iedereen welkom is, behalve drie personen die zelf aangaven niet onder onze hoofdredacteur te willen werken.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie