Koploper De Vries steviger in het zadel bij De Cirkel

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Carel de Vries heeft zijn koppositie in de interne competitie van schaakvereniging De Cirkel verder verstevigd. Zelf won hij van Martijn Bakker. De achtervolgers Boom en Van Swieten deelden de punten. Zover kwam Van der Wijngaart niet. Hij kon de gestage opmars van huidig clubkampioen Tom Pronk niet stoppen. De Vries (1186) wordt gevolgd door Boom (992), Pronk (874,50) en Van Swieten (860,67). Hans van de Weteringh heroverde zijn top tien positie. Na winst op Kees Hoek staat hij negende.

In het fraaie denksportcentrum De Open Hof speelden Carel de Vries en Martijn Bakker een scherpe variant van de Siciliaanse opening. Waar Bakker in een eerdere ontmoeting nog het gevoel had dat winst tot de mogelijkheden behoorde, was dat dit keer zeker niet het geval. De Vries zette vanaf het begin de toon. Na kwaliteitswinst werd de druk op de stelling van Bakker steeds groter. Uiteindelijk bezweek de jongeling.

Tom Pronk is op de weg terug. In zijn partij tegen Peter van der Wijngaart speelden beide spelers de opening alsof ze de trein moesten halen. In razend tempo werden de zetten uitgevoerd. Pronk bereikte een klein positioneel voordeeltje. Van der Wijngaart beschikte echter over de actievere stukken. Hij overzag echter een kleine maar niet onbelangrijke tactische wending, waardoor een kwaliteit verloren ging. Pronk speelde de partij naar winst.

Dat lukte in de partij tussen Anne Postma en Ben Zee niet. In het Nimzo-Indisch ging het aanvankelijk gelijk op. Postma verloor na een wederzijdse afruil een pion. Compensatie daarvoor was niet of nauwelijks aan de orde. In het verre middenspel maakte Postma een essentiële fout. Zijn stelling leek onhoudbaar. Zee, als vanouds in nijpende tijdnood, kon de partij niet winnend afsluiten . Met voor Zee slechts vier(!) seconden op de klok werd tot remise besloten.

Snel klaar

Roel Bor was deze keer snel klaar. In amper vijftien zetten verraste hij Arnaud Muit. Deze reageerde niet alert genoeg op het inslaan op f7. Voor Muit is de ene week de andere week dus niet. Dat geldt ook voor Hans de Groot. Door zijn ambt moet hij wel eens verstek laten gaan. Maar als hij er is, is hij er echt. Dat ondervond Joop de Feijter die in slechts twaalf zetten het onderspit delfde. Hij liet zijn Dame insluiten. Normaal al niet verstandig, maar bij schaken 'dodelijk'.

Jan Blokpoel haalde een plus remise tegen Rutger Degenhart. De jongeling speelde de eerste zetten in sneltreinvaart. De wat oudere Blokpoel bleef rustig. Hij weerstond alle aanvalsdreigingen met enig gemak. Rob Heynis en Marijn Bakker zorgden voor spektakel. Lang leek Heynis aan de winnende hand. In de spannende slotfase liet hij een loper inslaan. Dekker was er als de kippen bij. Daarna was het een kwestie eindspeltechniek alvorens de winst zou worden geïncasseerd. De sportieve Heynis liet het uiteraard zover niet meer komen.

Overige uitslagen: Van de Weteringh - Hoek, Verduyn - Bakker, Van der Niet - Bootsman, Di Pietro -Ziegler en Bakkenes - Van Esch allen 1-0. Eshuis - Rood, Bomhof - Smit, De Feijter - De Groot, Nagel - Numan en Spronk - Pijkeren allen 0-1. Remise speelden: Van Swieten - Boom, Slijper - Nienhuis, Janssen -Van de Brink, Kingma - Hartsuiker, Van der Vos - Van den Berk en Van Roekel - Mouthaan.

Op de foto: Ben Zee (links) moet tegen Postma in nijpende tijdnood in remise berusten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie