Buurtconciërges aangesteld in Veldhuizen en Oud-Zuid

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - In de wijken Veldhuizen en Oud Zuid zijn sinds 1 maart buurtconciërges actief. Zij houden een oogje in het zeil en proberen de buurt schoon, heel en veilig te houden. Hans van Tilburg doet dit vanuit de wijkpost Veldhuizen aan de Luynhorst. Bernard Lekkerkerker en Bernadien Koenders delen de baan van buurtconciërge. Zij werken vanuit de wijkpost in flat de Brugge aan de van der Hagenstraat in Oud-Zuid.

De buurtconciërges signaleren of er iets mis is en geven dit door aan organisaties die er snel werk van maken. Hiervoor werken ze nauw samen met ondermeer de mensen van de afdeling Wijkbeheer en Toezicht van de gemeente, de huismeesters en de sociaal beheerder van Woonstede, de politie, bewonersorganisaties en de afvalcombinatie. Behalve in de openbare ruimte werken de buurtconciërges ook in de hallen en portieken van de flats. Behalve signaleren kunnen de buurtconciërges ook mensen aanspreken op hun gedrag. Dit kan ook gelden voor aannemers die in de wijken bezig zijn en die bijvoorbeeld te veel afval laten rondslingeren.

Risico

Vanwege de herstructurering worden in Veldhuizen woningen gesloopt en herbouwd. In de te slopen woningen wonen vaak tijdelijke bewoners, die weinig binding voelen met hun woonomgeving. Het risico van vervuiling en verloedering is daarmee groter dan in andere buurten. In de hoogbouw van Oud-Zuid blijkt ook extra aandacht nodig te zijn voor de woonomgeving. Rond de ruim 1000 woningen van de 8 hoogbouwflats met bewoners van meer dan 60 nationaliteiten is regelmatig sprake van vervuiling.

GSO

De aanstelling van de buurtconciërges is mogelijk gemaakt door het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO). Het GSO richt zich op het vergroten van de leefbaarheid in acht Gelderse steden. Het geld voor de GSO activiteiten in Ede wordt betaald door de provincie Gelderland, de gemeente Ede en Woonstede. Hiervoor is in totaal 5,1 miljoen euro, voor de periode 2008-2011, beschikbaar. Het GSO speelt naast Ede ook in de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen. Voor meer informatie www.gelderland.nl De buurtconciërges hebben een tijdelijk dienstverband tot 31 december 2011; dit is het moment waarop het huidige GSO afloopt.

foto's:

Hans van Tilburg, Bernadien Koenders en Bernard Lekkerkerker.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie