Wilde busstaking: ,,Vandaag of morgen vallen er doden'' ( + video)

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDE / VEENENDAAL - Buschauffeurs van vervoersmaatschappij Veolia vanuit de vestiging in Ede zijn woensdagochtend 5.00 uur begonnen met een wilde busstaking in de gehele regio. Aanleiding is een incident met een buschauffeuse dat eind van de dinsdagmiddag plaatshad op lijn 85 met scholieren tussen Ede en Veenendaal. Het zou de figuurlijke druppel zijn van structurele agressie die plaatsvindt in bussen. Onlangs vonden er drie gewelddadige incidenten plaats.

Woordvoerder van de staking Gerrit Vink zegt dat er drie eisen zijn. Ten eerste willen chauffeurs meer begeleiding op de ritten en permanent cameratoezicht op de lijn tussen Ede en Veenendaal. Ten tweede willen ze begeleiding op de ritten van 'eigen' mensen die bevoegd zijn om reizigers op te pakken, omdat zij vinden dat de politie, die kampen met onderbezetting, niet accuraat genoeg op kan treden. Ten derde vinden ze de opvang van hun eigen werkgever Veolia niet voldoende, op de momenten dat er incidenten zijn.

Vervoersbewijs

De buschauffeuse merkte dinsdag dat enkele scholieren geen geldig vervoersbewijs hadden. Die moesten ze alsnog kopen, maar de jongelui gaven aan dat niet te doen. Vervolgens zette de vrouw de bus aan de kant en duurde het bijna een half uur voordat er politie ter plekke was. Veolia heeft haar daarna te kennen gegeven dat de chauffeuse gewoon door moest rijden. Eenmaal terug aan het eind van de dag bleek er niemand te zijn om haar op te vangen met wie ze kon praten.

Intussen is de directeur van Veolia vanuit Breda op weg naar zijn werknemers die staken. Wanneer het gesprek met de stakers vruchten oplevert, kan het zijn dat de bussen in de loop van de woensdag weer gaan rijden. Wim Kurver, concessiedirecteur Transport Veluwe, liet dinsdagmiddag nog weten dat begeleiding in de Veolia-bussen onlangs nog geïntensiveerd is. Het gaat hierbij om vrijwilligers zoals buurtvaders, die meereizen zonder dat de meeste reizigers dit in de gaten hebben. ,,De jongeren om wie het draait, weten dat wel. Die begeleiders kunnen ingrijpen als dat nodig is. Hoe ze dat doen, laat ik aan hen over. De één zal ze een draai om de oren geven, de ander niet. Zo proberen we die lastige jongeren meer onder controle te krijgen'', aldus Kurver.

Kleumen

Op het busstation bij Ede-Wageningen staat een forse groep met vooral jongeren te kleumen in de kou. Ze weten niet dat er gestaakt wordt. Boze en gefrustreerde gezichten als dat gemeld wordt. ,,Ik moet naar Wageningen, ik ben student. Ik snap wel dat de chauffeurs boos zijn, al hebben ze bij de politie en andere hulpverleners van ambulances toch ook met agressie te maken. Daarom begrijp ik niet zo goed dat ze dit op de reizigers af moeten wentelen'', aldus Willemijn de Graaf. Dan worden er maar taxi's besteld. Samen hiervoor dokken, is nog te overzien, zeker als de reisafstand niet al te groot is.

Er staan drie Veolia-bussen. In ééntje zit wel een chauffeur die aanstalten maakt te vertrekken. Het is een bus van lijn 108, die afkomstig is uit Harderwijk. ,,Vanuit die plaats rijden we wel, maar alle collega's die vanuit Ede vertrekken, ik schat zo'n zeventig, rijden vandaag niet.''

De man heeft volledig begrip voor de staking. ,,Het is de hoogste tijd dat er wat gebeurt, want vandaag of morgen vallen er doden. Daar kun je op wachten. Blijkbaar is dat eerst nodig voordat er iets gedaan wordt. Er heeft al een chauffeur een mes op zijn strot gehad'', zegt hij. Hoe de cauffeur zelf omgaat met agressie? ,,Afbluffen! Je moet een grote smoel terug hebben. We hebben al eens les gehad hoe je vanachter je stuur iemand de bus uit moet trappen. Maar kun je je daar iets bij voorstellen?'' De man vindt wel dat het bij ècht gewelddadige reizigers om een klein aantal gaat. ,,Van 99 procent heb je geen last, maar je hebt van die figuren die door het lint gaan als je maar één minuut te laat bent.''

De chauffeur pleit verder voor betere dienstregelingen. ,,Dat je met ritten kunt doorrijden. Dan haal je ook veel frustratie bij reizigers weg.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie