Scherpte èn ruimte in prediking kandidaat Van Reenen

20 maart 2009 om 00:00 Nieuws

EDERVEEN/LUNTEREN - De hersteld-hervormde gemeente in Ederveen kregen zaterdag voor het eerst een eigen predikant: kandidaat M. van Reenen uit Lunteren. Ze moet hem delen met de hersteld-hervormde gemeente Andelst-Zetten en omgeving. Voor beide gemeenten zal Van Reenen een halve werkweek werkzaam zijn.

Hersteld-hervormd Ederveen telt 160 leden die grotendeels in Ederveen wonen. ‘Andelst-Zetten’, met het kerkgebouw in Andelst, is een streekgemeente. Ze telt 170 leden; een derde woont in Andelst/Herveld, een derde in Zetten en een derde in de omgeving. ,,Van Elst bij Nijmegen tot IJzendoorn, globaal de burgerlijke gemeente Overbetuwe’’, aldus Van Reenen.

Rinie van Reenen (26) groeide op in Veenendaal, in een gezin dat kerkelijk vele jaren tot de gereformeerde gemeente in Nederland (buiten verband) behoorde, maar later overging naar de Nederlandse Hervormde Kerk. In 2004, toen de Protestantse Kerk in Nederland gevormd werd, is hij in verbondenheid met de plaatselijke gemeente waarin hij meeleefde (de Vredeskerk in Veenendaal) met het merendeel van de gemeenteleden overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam volgde hij de kerkelijke opleiding van het kerkverband.

De nieuwe dominee wil ,,in het midden van de Hersteld Hervormde Kerk’’ staan, ,,niet met uitsluiting van de flanken, maar met insluiting’’. ,,Ik voel me met het geheel van onze kerk van harte verbonden, in de eenheid van het belijden.’’ In de prediking zal Van Reenen zowel ,,de scherpte van de wet, het oordeel’’ als ,,de ruimte van het evangelie’’ aan de gemeente voorhouden. ,,Mijn verlangen is een voluit schriftuurlijke prediking met een bijbeluitleg die bij het hart komt en de tekst toepast in het dagelijks leven. Het doel van de prediking is dat mensen geraakt worden door de scherpte van de wet en getrokken worden door de kracht van het evangelie en daardoor gaan leven in de ‘vreze des Heeren’. Belangrijk is onze levensstijl, dat we ons er met ernst van bewust zijn dat we, in heel ons doen en laten, leven voor het aangezicht van God.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie